Maastricht

Blik op de Maas

We hadden iets te vieren en gingen naar Maastricht. Een nachtje en een dagje. Hoewel ik ooit zeven jaar in Maastricht heb gestudeerd, gewoond en geleefd, blijft deze stad me een vakantiegevoel geven. Dat begint al onderweg er naartoe. Met de trein kom je na Sittard door het Bunderbos en langs het schilderachtige dorpje Geulle. Door het hoogteverschil lijkt het net een Oostenrijks bergdorpje. Met de auto is het hetzelfde verhaal. Zodra je op de snelweg het vliegveld bent gepasseerd, rijd je het Maasdal in en heb je een prachtig uitzicht over Maastricht en zijn omgeving. In de verte torent de top van de Sint Pietersberg boven de stad uit. Hoe prachtig! Maar niet alleen de ligging en de omgeving zorgden ervoor dat we echt even op vakantie waren, ook de warme sfeer en de combinatie van oud en nieuw maakten dat we even heel ver van ons dagelijkse leven waren.

Stadsmuur

De avond was nog jong toen we aankwamen en we besloten een drankje te doen in de Platielstraat. Deze straat grenst aan het Vrijthof en zit vol met barretjes en eettentjes, waar je lekker kunt eten voor weinig. Het was maandag en veel restaurantjes waren dicht of half leeg, maar bij La Bodega zag het er gezellig uit. Er klonk Spaanse muziek, een stelletje zat aan de bar te eten en achter de bar werden op een plaat tapas-gerechten bereid. Buiten waaide een koude wind, maar binnen was het lekker warm en de wijn smaakte goed. Er druppelden steeds meer mensen binnen om te eten. Ook wij lusten onderhand wel wat, maar we hadden een reservering staan bij een ander restaurant. We besloten een klein tapasgerechtje als aperitief te nemen, maar na één garnalenspiesje waren we om: hier bleven we eten! Nadat we de andere reservering keurig hadden afgebeld hebben we heerlijk tapas gegeten: frisse tomatensalade, gedroogde ham, kroketjes met Spaanse blauwschimmelkaas, spicy patatas bravas, alles was even lekker.

Selexyz DominicanenDe volgende dag begonnen we met een ontbijt bij Coffeelovers aan Plein 1992 in Céramique. Dit is een aanrader voor vroege ontbijters, want je kunt er al vanaf 8.00u terecht. De koffie komt van Maison Blanche Dael (de ambachtelijke koffiebranderij van Maastricht) en is de beste van de stad! Vooral de Coffeelovers Cappuccino moet je als koffieliefhebber geproefd hebben. Na het ontbijt gingen we vol energie op pad en gaven we een eigen invulling aan de stadswandeling. Door de oude straten van het centrum slenterden we langs onze favoriete plekjes. Eerst een kaarsje aansteken in de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Daarna onder de Helpoort door, over de stadsmuren en door het Wilhelminapark. Kriskras via allerlei straatjes van het Jekerkwartier en het Kommelkwartier kwamen we op het Vrijthof en daar vandaan was het nog maar een klein stukje naar de mooiste boekenwinkel van Nederland: Selexyz Dominicanen.

Na ons losgerukt te hebben van de eindeloze hoeveelheid boeken, sloten we de dag af met gebak in ’t Piepenhoes, we hadden tenslotte iets te vieren. Je vindt deze ‘buvette’ aan de voet van de Sint Servaasbrug aan de centrumzijde van de Maas. Links van de deur staat een etagère vol met de heerlijkste taarten van Patisserie Lemmens. Zo’n stuk taart is hard werken en wordt daarom geserveerd met een vorkje én een mes. Echt immens lekker!

PiepenhoesStadsmuur

Vol van de taart en van de indrukken keken we terug op onze tijd in Maastricht. Hoewel we nog geen 24 uur in de stad waren geweest, voelde het als een mini-vakantie. Als je meer tijd hebt zijn een rondleiding door de kazematten (reserveren bij VVV Maastricht) of een wandeling rondom de Sint Pietersberg erg leuk om te doen. Maar ook met een korte trip ben je er even helemaal uit.

 

Photo’s by Tom

Laat een reactie achter