Ik ben er weer!

Na drie maanden zwangerschapsverlof ben ik sinds deze week weer aan het werk. Dat is best even wennen, want door de komst van Nout is alles anders geworden. De laatste weken van mijn verlof heb ik daarom gebruikt om mijn persoonlijke en zakelijke doelen weer eens op een rijtje te zetten. Zo kan ik gemotiveerd en met de juiste prioriteiten voor ogen aan de slag. Weten wat dit voor Yvonderweg betekent? Lees dan verder!

3 maanden op pauze

Zwangerschapsverlof. Omdat ik eigen baas ben, kon ik zelf bepalen hoe lang ik er tussenuit wilde. Drie maanden had ik bedacht. Van zo’n drie weken voor de uitgerekende datum tot twee maanden erna. Achteraf gezien had dat best wat uitgebreider gemogen, vooral vóór de uitgerekende datum. Mijn zus zei toen heel terecht: “Hoe groter de baby in je buik, hoe groter de baby in je hoofd.” Enfin, ik heb me door die laatste werkweken heen geslagen en was blij dat Nout zich niet te vroeg aandiende. Nu ben ik alweer twee maanden mama (whahaha, dat ik dat ooit zou zeggen…) en ik heb er zin in om mijn ‘oude leven’ weer op te pakken. Zin ja, maar tijd! Daar heb ik in deze nieuwe levensfase veels te weinig van om alles te doen wat ik graag wil. Daarom moet er efficiënt gewerkt gaan worden. Minder gerommel in de marge en alleen nog maar spijkers met koppen. Zoiets. Het was dus een goed moment om mijn doelen en prioriteiten weer eens op een rijtje te zetten.

Een beetje inspiratie is nooit weg

Al weken ben ik bezig in Think and Grow Rich* van Napoleon Hill. Kennen jullie dat boek? Het is uit 1937, maar nog steeds ontzettend van toepassing. In het boek beschrijft Hill 13 stappen die zouden leiden naar zakelijk succes en rijkdom. Ik zal er later uitgebreider over schrijven, voor nu beperk ik me tot de eerste stap: Desire (Ned.: verlangen). Daar begint het volgens Hill allemaal mee. Je moet heel duidelijk voor ogen hebben wat je wilt. Je moet het letterlijk voor je zien. Hill adviseert daarom om een document te maken met je doelen, wanneer je die bereikt wilt hebben en wat je daarvoor wilt doen. Door het document twee keer per dag door te lezen behoud je je focus en vergroot je de kans dat je je doelen gaat behalen.

Ambitieus leven

Doelgericht werken, dat is ook mijn be-doel-ing (o sorry, foute humor…).  Maar wat zijn op dit moment in mijn leven mijn doelen? Waar wil ik op focussen? Ambitieus ben ik wel, maar zeker niet alleen op zakelijk gebied. Ik ben vooral ambitieus op het gebied van een leuk leven leiden. Dat als ik later terugkijk, dat ik dan nergens spijt van heb. Van dingen die ik te veel of te weinig heb gedaan. Van kansen die ik heb laten liggen, routines waar ik te lang in ben blijven hangen of mogelijkheden die ik niet heb benut. Ik ben nog steeds blij met de carrière-afslag die ik eerder heb genomen en begon daarom met het opstellen van doelen voor Yvonne Werkt. Het voelde echter niet goed om alleen zakelijke doelen te formuleren. Mijn privéleven is net zo belangrijk. Daarom heb ik ook een document gemaakt met persoonlijke doelen. Zoals Hill het aanraadt lees ik de documenten elke dag, meestal één keer, soms twee keer. En ik moet zeggen: het werkt. Het geeft me focus en ik heb steeds meer zin om met mijn doelen bezig te zijn. Ik verlang er namelijk echt naar om ze te behalen! Als ik onverwacht niks te doen heb als Nout slaapt, ben ik bijvoorbeeld minder vaak aan het Facebooken en vaker iets nuttigs aan het doen wat bijdraagt aan het behalen van mijn doelen.

Yvonne blijft onderweg

Naast zakelijke en persoonlijke doelen heb ik ook doelen opgesteld voor Yvonderweg. Van het knutselen aan deze site word ik namelijk nog steeds blij. Stukjes schrijven, leuke foto’s maken voor erbij, nerdy website dingen leren. I like. Tot nu toe ben ik er echter niet doelgericht mee bezig geweest, en dat terwijl ik wél dingen wil bereiken met Yvonderweg. Ten eerste wil ik op regelmatige basis artikelen publiceren. Tot nu toe was vooral de onvoorspelbaarheid waarmee artikelen verschenen voorspelbaar, maar eigenlijk vind ik dat er op een beetje serieus blog regelmatig iets nieuws langs moet komen. Ik ga een maand lang proberen om twee keer per week een artikel te publiceren en daarna kijken of dat een haalbare frequentie is. Behalve de tijd die het kost om een artikel in elkaar te zetten, moet ik ook genoeg interessante dingen kunnen vinden om over te schrijven. Tot nu toe raakt mijn content kalender (dat klinkt heel serieus toch ;-)) snel gevuld, dus met die onderwerpen komt het wel goed. Mijn tweede doel hangt samen met het eerste: door regelmatig leuke artikelen te publiceren, hoop ik meer mensen te bereiken dan alleen mijn moeder.

Kortom: ik ben terug en mijn laptop staat weer open. Ik ga het eens proberen met die doelen van me en zal je volgende maand laten weten hoe het me bevalt. Misschien ga ik deze eerste stap uit het boek van Napoleon Hill wel vaker toepassen. Het geeft me nu in ieder geval meer focus en zin om aan de slag te gaan :-). Hoe zit dat bij jullie? Hoe zorg je ervoor dat je gefocust blijft? En heb je zelf wel eens zo'n document als dat van Hill gemaakt ter ondersteuning? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

Laat een reactie achter