Een dagje Göteborg

Oeps, onze reisgids was thuis blijven liggen. Daar ging onze zorgvuldig geplande stadswandeling langs alle toeristische highlights… Gelukkig hadden we de tips van Evi (3 Op Reis) in onze telefoon gezet, waardoor we toch een heleboel leuke dingen hebben gezien in deze jonge en moderne Zweedse stad.

Ons dagje Göteborg was onderdeel van de roadtrip die we eind vorig jaar maakten door het zuiden van Zweden. We parkeerden onze camper voor twee nachten op camping Lisebergsbyn en hadden zo een volle dag om de stad te verkennen. Vanaf de camping was het zo’n drie kwartier lopen naar het centrum (met de tram ben je er in een paar minuutjes) en onderweg door de buitenwijken kwamen we langs allerlei mooie Zweedse huizen. Heel Instagram-waardig kan ik je vertellen ;-).

Ook in het centrum van de stad zijn de gevels het bekijken waard. Göteborg is de belangrijkste havenstad van Zweden en heeft hierdoor een rauw en industrieel karakter. Denk aan pakhuizen, veel baksteen en donkere kleuren. Je merkt dat je in Scandinavië bent doordat in één gebouw vaak meerdere soorten steen en verschillende kleuren worden gebruikt. Extra leuk zijn details als een torentje of een smeedijzeren hekwerk rondom een balkon.

Na al het gewandel hadden we zin in koffie. We vonden een hip koffietentje in een zijstraatje en probeerden er koffie uit een chemex. Say what??? Yep, koffie is een hipster-aangelegenheid geworden en bij gespecialiseerde tentjes kun je tegenwoordig kiezen uit verschillende manieren waarop je koffie wordt bereid. Naast koffie uit een chemex kon je bij dit tentje filterkoffie bestellen, koffie uit een percolator of een French press en verschillende koffies uit een espresso-apparaat. Ik zou kunnen zeggen dat wij voor koffie uit een chemex kozen omdat we slow coffee helemaal tha bomb vinden, maar eigenlijk vonden we de chemex er gewoon het interessantst uitzien. Het ding heeft de vorm van een erlenmeyer en een houten handvat om zijn hals. In het bovenste gedeelte wordt een papieren filter geplaatst die wat dikker is dan bij gewone filterkoffie, waardoor er minder koffie-oliën in je koffie terechtkomen. Dit zou de koffie een zachtere smaak geven. Experts kunnen die verschillen vast van elkaar onderscheiden, ik vond dit gewoon een lekker bakkie.

De Feskekôrka

Het Jubileumsparken

De botanische tuinen

Laat een reactie achter