6 awesome zwangerschapsboeken
Of je nu zelf zwanger bent of iemand in je omgeving, op een gegeven moment vind je jezelf terug in een boekhandel of bibliotheek op zoek naar een zwangerschapsboek. En dan ontdek je dat er daar heel veel van geschreven zijn! In dit artikel bespreek ik zes boeken die ik de moeite van het lezen waard vond. Twee vanwege de humor, twee vanwege allerlei praktische adviezen en twee voor wat diepgang. Er zit vast iets voor je tussen ;-).
Met mijn zwangerschap had ik er ineens een heel nieuw onderwerp om over te lezen bij, maar waar ik geen rekening mee had gehouden was hoeveel erover geschreven is. Niet één plank in de bibliotheek, maar hele kasten vol! Over voeding tijdens de zwangerschap, kwaaltjes, yoga, de bevalling. Pfff, waar moet je beginnen??? Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk te lezen, maar als jij daar geen zin in hebt, kies dan iets wat je bevalt (whahaha) uit mijn lijstje hier beneden. Dat scheelt tijd en teleurstellingen (al die boeken lijken op elkaar). O ja, voor ik het vergeet, dit artikel bevat affiliate links. Als je wilt weten wat dat zijn en wat ik ermee wil, lees dan het stukje dat ik er eerder over schreef. Oké, daar gaan we.
Kluun: Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!
Dit boek kregen we cadeau en is hilarisch! Als Tom het boek in bad zat te lezen, hoorde ik regelmatig gelach uit de badkamer komen. Kluun heeft het boek, zoals de titel al zegt, geschreven voor mannen die zijn vrouw zwanger hebben gemaakt. Een heel scala aan zwangerschapsdingen wordt in mannentaal uitgelegd, vergezeld met tips over hoe je met die kennis indruk kunt maken op je zwangere vrouw. Kwaaltjes, zwangerschapscursussen, nesteldrang, kraamzorg; alles komt aan bod. Ook voor vrouwen is het een heerlijk boek om te lezen, als je tenminste van Kluuns humor houdt. Die is recht voor zijn raap, af en toe ronduit plat, maar altijd met een kern van waarheid. Ik houd daarvan :-). Het enige waar ik me niet in kon vinden was Kluuns protestactie tegen zinloos geweld bij bevallingen. Hij vindt het verschrikkelijk dat vrouwen tijdens de bevalling allerlei naars moeten doorstaan en pleit ervoor dat ze op een zelfgekozen moment in het ziekenhuis en onder verdoving mogen bevallen. Ik ben meer van de natuurlijke bevalling (zie beneden) en wilde tijdens het lezen allerlei dingen tegen Kluun zeggen om hem van het tegendeel te overtuigen. Maar ja, dat gaat niet hè. En iedereen mag zijn mening hebben. Verder vond ik het een heerlijk boek!
Claudia de Breij: Krijg nou tieten!
Zoals Kluun zijn ervaringen beschreef voor mannen, heeft Claudia de Breij dit boek geschreven voor vrouwen. Samen met haar vriendin Conny kreeg ze een kind en daarover vertelt ze in het boek “Krijg nou tieten!”. Je leert volgens De Breij namelijk het meest van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Recht voor zijn raap beschrijft ze wat er week voor week langskomt (jeuk aan je tieten, scheten laten tijdens zwangerschapsyoga, de verzorging van je perineum (say what??)). Ze draait nergens omheen en beschrijft alles zó treffend; heerlijk! Ik lag geregeld dubbel van het lachen. Daarom kan ik het boekje aanraden. Voor jezelf of om cadeau te doen. Succes gegarandeerd!
Neil Sinclair werkte als commando en beveiligingsbeambte voordat hij huisvader werd. Het viel hem op dat het zorgen voor een kind veel weg had van een militaire operatie, maar hij miste de handleiding. Daarom heeft hij op basis van zijn eigen ervaringen het boek “Commando Papa” geschreven. Geheel in legerstijl krijg je advies over de eerste drie jaar van je babysoldaat, bijvoorbeeld over hoe je het basiskamp (je huis) inricht, wat er niet mag ontbreken in je uitrusting en over hoe je het moraal hooghoudt. Door de legertermen is het een heel vermakelijk boek en tegelijkertijd krijg je allerlei nuttige adviezen. Wij hebben sinds het boek een commando-papa-tas ;-).
Beatrijs Smulders en Mariël Croon: Veilig zwanger
Beatrijs Smulders is misschien wel Nederlands bekendste verloskundige. Ze heeft een uitgesproken mening over waar mensen bij voorkeur moeten bevallen (thuis) en wat het beste is voor een baby in de eerste dagen/weken/maanden (bij mama). Vanwege haar uitgesprokenheid loop je met haar weg of krijg je spontaan overal jeuk als je haar naam alleen maar op de kaft ziet staan. Als je je kunt vinden in haar visie is "Veilig zwanger" geweldig. Als je tot de tweede groep behoort, sla het dan over of haal die dingen eruit die je aanspreken. Want, hoe je het ook went of keert, het boek bevat ontzettend veel info over een gezonde zwangerschap.
Toen ik net zwanger was, was ik er stellig van overtuigd dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen. Als het niet goed zou gaan, zou daar alles bij de hand zijn en 50% van de thuisbevallingen van een eerste eindigt sowieso in het ziekenhuis. Dan kun je er maar beter vast zijn. Dacht ik. Gaandeweg de zwangerschap realiseerde ik me echter dat dit niet strookte met mijn ideeën over medicalisering. In onze westerse wereld wordt er van een zwangerschap en een bevalling al gauw een medische aangelegenheid gemaakt, terwijl het één van de natuurlijkste dingen is die je kunt bedenken. Dat neemt niet weg dat ik het fijn vind dat er zoveel medische kennis is, ik heb nota bene zelf geneeskunde gestudeerd, maar als ingrijpen niet nodig is, dan is het niet nodig. Voor mijn gevoel had ik meer kans op door mij ongewild medisch ingrijpen als ik in het ziekenhuis zou bevallen dan als heel het gedoe thuis zou plaatsvinden. Ook vond ik het wel een fijn idee om op een bekende plek met bekende mensen alles over me heen te laten komen. Toen we eenmaal hadden besloten dat we het thuis zouden gaan proberen, moest ik daar natuurlijk over lezen :-).
Ina May’s Guide To Childbirth heeft me vooral praktische dingen geleerd. Ina May Gaskin is een Amerikaanse verloskundige. Ze werkt in een agrarische commune genaamd The Farm waar vrouwen al tientallen jaren lang onder begeleiding van een verloskundige thuis bevallen. In Amerika is dit echt een uitzondering, want daar zijn ze nog beter in het medicaliseren van een bevalling dan in Nederland ;-). Het merendeel van de Amerikaanse vrouwen bevalt in het ziekenhuis. In haar boek legt Gaskin uit wat voor invloed het heeft op je hormonen als je op een onbekende plek bevalt. Een vreemde kamer, onbekende mensen die in- en uitlopen, het ziekenhuis-luchtje. Het zorgt allemaal voor een toename van stresshormonen. En dat is niet handig. Want hoe meer stresshormonen, hoe minder hormonen er worden gemaakt voor het opwekken van lekker sterke weeën. Behalve de plek van bevallen zijn er meer factoren die de kans op een soepele natuurlijke bevalling bevorderen. Je houding bijvoorbeeld en de mate van ontspanning. Gaskin gaat hier in het tweede deel van het boek uitgebreid op in. In het eerste deel vertellen vrouwen uit de commune over hun thuisbevallingen. Wat me opviel was met hoeveel rust en geduld de verloskundigen handelen. Een bevalling wordt niet als iets spannends of engs beschouwd, maar als iets heel gewoons. Het boek heeft me vertrouwen gegeven in mijn eigen lichaam en bevestigde me in mijn keuze om thuis te bevallen. Daarnaast heb ik zoveel gehad aan alle tips die ze geeft! Zonder het advies van Gaskin om gehurkt te persen had onze bevalling er heel anders uitgezien...
Childbirth Without Fear van Grantly Dick-Read gaat vooral in op de psychologische kant van een natuurlijke bevalling. Dat wat je denkt over je zwangerschap en de bevalling heeft namelijk ook invloed op het verloop ervan volgens Dick-Read. Vooral angst is een emotie die je niet kunt gebruiken. Dat levert namelijk stress op en zoals we van Ina May weten is dat niet handig. Dick-Read gaat nog een stapje verder door te beweren dat angst de veroorzaker is van pijn bij de bevalling. Door alle angst totaal los te laten zou je een bevalling zonder pijn kunnen hebben. Dus. Dat was voor mij een brug te ver. Ik had geen angst voor de bevalling of voor wat er daarna ging komen en ik ging er zo relaxed mogelijk in, maar pijn dat het deed! Toch vond ik het een interessant boek. Er komen namelijk nog meer psychologische processen aan de orde die hormonaal gestuurd worden, zoals hechting, borstvoeding en de relatie tussen vader en kind. Als je daarin geïnteresseerd bent, is dit echt een boek voor jou!
Ik heb vast nog interessante of grappige zwangerschapsboeken gemist. Het is simpelweg onmogelijk om alles gelezen te hebben. Heb je een goede tip, laat hem dan hieronder achter. Wie weet heeft iemand anders er iets aan.
Heel leuk om dit te lezen Yvonne!
Thanks Nadia! Als verloskundige weet jij misschien ook wel leuke/goede zwangerschapsboeken. Heb je nog tips?