4 dingen die ik heb geleerd door mijn zwangerschap

We gaan het weer over persoonlijke groei hebben mensen! Schreef ik eerder vooral over werk-gerelateerde groei, deze keer wil ik wat vertellen over de dingen die ik heb geleerd door mijn zwangerschap. Want wat een bizar proces is dat zeg! Ik had me nooit gerealiseerd hoeveel impact het krijgen van een kind heeft en ik heb enorm veel respect gekregen voor iedereen die dit ooit heeft aangedurfd.

Zwanger zijn en een kind krijgen lijkt zo normaal. Heel veel mensen doen het. Ik had er eigenlijk nooit bij stil gestaan hoe bijzonder dat is. Pas nu ik het zelf heb meegemaakt weet ik dat zwanger zijn en een kind krijgen helemaal niet normaal is. Het is een levensveranderende gebeurtenis met een impact die ik niet voor mogelijk had gehouden en die ik zwaar heb onderschat, zowel in positieve als ik negatieve zin. Het is ongelooflijk om te ervaren wat er allemaal met je gebeurt. Ik herkende mezelf soms niet. Het is alsof je op een trein bent gestapt die alsmaar voort dendert en waar je niet meer vanaf kunt springen. Je kunt nooit meer terug naar de persoon die je ooit was. Niet dat ik dat zou willen (hoewel, voor een dagje…), maar zo allesomvattend en lifechanging is het dus.

Zwanger zijn en moeder worden was daarom niet alleen letterlijk een periode van groei, ook persoonlijk heb ik er veel van opgestoken. Hieronder vind je vier dingen die ik heb geleerd. Ik ben benieuwd of mensen die kinderen hebben ze herkennen. Misschien heb je zelf heel andere dingen ervaren? En voor mensen die (nog) geen kinderen hebben, had je verwacht dat het zo’n impact kan hebben? Ik hoor het graag van je.

1. De natuur is echt verbazingwekkend!

Alles begint met een minuscuul eitje en een nog minusculer zaadje. Met het blote oog kun je ze niet zien, maar als je ze bij elkaar brengt gebeuren er toch wonderlijke dingen! In negen maanden tijd groeit het uit tot een compleet mensje, dat op miraculeuze wijze ter wereld komt en waardoor er allerlei hormonale dingen op gang komen. Borstvoeding bijvoorbeeld. Mijn esthetische assets blijken ook een biologische functie te hebben en zorgen er nu al zo'n twee maanden voor dat Nout groeit en bloeit. Bizar is dat hè? En moederliefde. Ik ben best een emotioneel mens, maar had nooit verwacht dat dit zo’n heftige emotie kan zijn. Als het goed gaat met Nout gaat het goed met mij en vice versa. En zo kan ik nog wel tien dingen opnoemen die elke zwangere meemaakt, maar die eigenlijk heel bijzonder zijn.

2. Er schuilen gigantische oerkrachten in ieder van ons

We zijn in deze tijd soms best ver van onze natuur afgedwaald. Toch hebben we nog wel degelijk natuurkrachten en een instinct in ons, allemaal gereguleerd door hormonen. Ik vond het heel raar om te merken dat dingen die voor mij voorheen heel normaal waren onder invloed van zwangerschapshormonen veranderden. Op een gegeven moment had ik bijvoorbeeld totaal geen zin meer om te sporten. Het werd lichamelijk te vermoeiend en ik had steeds minder zin om het huis uit te gaan. Mijn lijf en hoofd gaven aan dat ze zich wilden voorbereiden op de bevalling. Nesteldrang is ook een voorbeeld van natuurkrachten die spelen. En de bevalling niet te vergeten. Dan dendert er toch een partij natuurgeweld over je heen! Daar was ik echt van onder de indruk. Al deze dingen hebben me laten zien dat onze biologie nog steeds heel veel bepaalt, ook al staan we daar niet vaak bij stil.

3. Het enige dat je kunt doen is meebewegen

Ik heb geprobeerd me te verzetten tegen alle veranderingen. Van tevoren had ik bedacht dat ik tot aan de bevalling door zou sporten. Om fit te blijven en om te blijven doen wat ik altijd zo leuk vond. Maar het leuke ging er af. Het kostte tijd voordat ik dat aan mezelf kon toegeven en voordat het oké voor me was om ermee te stoppen. Nadat ik de beslissing had genomen was ik echter zo opgelucht! Ik gaf toe aan wat mijn lijf wilde en voelde dat het goed was. Vóór de bevalling heb ik eigenlijk te lang doorgewerkt. Mijn lijf en hoofd waren er al klaar mee enkele weken voordat mijn verlof inging. Daar had ik beter naar moeten luisteren, want de laatste weken liep ik op mijn tandvlees. Ook tijdens de bevalling ontkom je niet aan meebewegen. Verzet heeft geen zin. Het enige wat je kunt doen is het ondergaan. Je eraan overgeven. En als je denkt dat het meebewegen daarna stopt: nope. Nu is het Nout die ons leven bepaalt. Hij regelt via allerlei hormonale mechanismen zelf zijn borstvoeding (hé, dat was toch mijn lijf???) en heeft zijn eigen ritme. Dat van ons is daaraan ondergeschikt. Je kunt er tegenin gaan, maar dat werkt averechts. Ik probeer me tegenwoordig minder vast te houden aan wat was of hoe ik vind dat het moet, maar mee te bewegen met hoe het gaat. Het kost wat overgave, maar de peace of mind die het oplevert, is het voor mij helemaal waard.

Dankbaar voor alle kaartjes en cadeautjes die we hebben gekregen.

Dankbaar voor alle lieve kaartjes en cadeautjes die we hebben gekregen.

4. Ik heb ontzettend veel om dankbaar voor te zijn

Zwanger worden ging goed, we hebben een prima thuisbevalling gehad en de borstvoeding loopt letterlijk als een tiet. Natuurlijk zijn er wat kleine dingen en de eerste maanden met een baby’tje zijn zwaar, maar ik besef me heel goed dat wij niet mogen klagen. Nout is gezond, wij zijn gezond. Dat is een groot geluk. Ik zou het iedereen gunnen, maar de werkelijkheid is anders. Door tijdens mijn zwangerschap urine in te zamelen voor Moeders voor Moeders en door nu borstvoeding te doneren aan de Moedermelkbank hoop ik mensen die het minder hebben getroffen een beetje te kunnen helpen.

Maar het meest dankbaar ben ik natuurlijk voor Nout. En voor Tom, die naast een geweldige partner in life een hele goeie papa blijkt te zijn. Zij laten me elke dag zien waar het om draait in het leven. ♥

16 Reacties

 1. Kees op 11 augustus 2017 at 07:44

  Prachtig geschreven…

  • Linda op 11 augustus 2017 at 08:20

   Wat schrijf je toch goed Yvon, een onderwerp wat zover van me af staat waar ik echt niks mee heb, en toch vind ik het leuk om te lezen tot de laatste letter

   • Yvonne op 12 augustus 2017 at 11:16

    Hoi Linda, dat is een mooi compliment zeg! Dank je!

  • Tante Els op 11 augustus 2017 at 22:37

   Oooh die foto wat schattigggg precies een goede combi van Tom en Yvonne.

   • Yvonne op 12 augustus 2017 at 11:21

    Ja, leuk is ie hè!

  • Yvonne op 12 augustus 2017 at 11:15

   Dank je Kees :-).

 2. Sanne op 11 augustus 2017 at 12:49

  Mooi omschreven Yvonne!

  • Yvonne op 12 augustus 2017 at 11:17

   Thanks! Erg leuk dat je het artikel gedeeld heb op Facebook van de Zorgboog!

 3. Chantal op 11 augustus 2017 at 16:06

  Herkenbaar Yvonne, als moeder van 2 jongens. Wat een ontzettend mooi foto van Nout en jou, daar straalt de liefde vanaf!

  • Yvonne op 12 augustus 2017 at 11:18

   Leuk dat je het herkent. En die foto is cool hè :-).

 4. Wil Staal op 11 augustus 2017 at 18:10

  Gefeliciteerd met je zoontje wow wat leuk. Geniet ervan ze zijn zo groot en vooral gezondheid is erg belangrijk.
  Veel liefs van faith

  • Yvonne op 12 augustus 2017 at 11:21

   Hoi Wil, wat leuk dat je reageert! Met dat genieten zit het wel goed :-). Ik hoop dat het goed met jullie gaat. Heel veel groetjes!

 5. henriette schreven op 12 augustus 2017 at 07:48

  lieve yvonne, ik was verrast een bericht van je tegen te komen. Helemaal verrast dat je moeder bent geworden. Ik ben onder de indruk van je verhaal. Gefeliciteerd met dit grote wonder. Heel veel geluk samen.

  • Yvonne op 12 augustus 2017 at 11:22

   Dankjewel Henriette!

 6. Denise op 22 augustus 2017 at 05:48

  Hoi Yvonne,

  Ten eerste proficiat met je prachtige zoon Nout! Ik ben zelf in jan ’17 ook mama geworden en herken zeker wel dingen in je verhaal. Super dat je mee hebt gedaan san moeders voor moeders. Wij hebben die medicatie heel hard nodig gehad

  • Yvonne op 22 augustus 2017 at 19:44

   Hey Denise, gefeliciteerd met jullie kleintje! Wat leuk om te horen dat jij ook moeder bent geworden! Je zult er een lange weg voor gegaan zijn. Ik hoop dat het goed gaat met jullie :-). Heel veel groetjes!

Laat een reactie achter