Bewuste badkamerrituelen: deodorant

De meeste verzorgingsproducten in mijn badkamerkastje gebruik in al jaren. Ik merk echter dat hoe bewuster ik ga leven, hoe meer ik met andere ogen naar dat kastje ga kijken. Is het allemaal wel nodig? En wat zit er eigenlijk precies in al die potjes? Het is tijd voor bewustere badkamerrituelen, te beginnen met een andere deodorant: No Sweat van The Ohm Collection. Hierbij een review!

Tot nu toe gebruikte ik deodorant van een heel bekend merk. Hij werkte best goed, rook lekker vertrouwd en was niet duur. Toen ik laatst echter het ingrediëntenlijstje bekeek, wist ik niet of ik daar nu vrolijk van moest worden. Door alle chemische namen leek het meer op een opsomming van wat je nodig hebt voor een scheikundepracticum dan op een verzorgingsproduct. Ook in de media komen wel eens berichten voorbij dat het gebruik van deodorant niet ongevaarlijk is. Maar wat is daarvan waar? Om een bewustere keuze te kunnen maken, heb ik eens wat literatuuronderzoek gedaan.

Zweten: de fysiologie

Mensen hebben twee soorten zweetklieren: exocriene klieren en apocriene klieren.1+2 Exocriene zweetklieren komen voor over het hele lichaam en zijn belangrijk voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Ze gaan aan het werk als we oververhit dreigen te raken, zoals bij inspanning en bij koorts. Door verdamping van dit zweet koelen we af. Apocriene zweetklieren hebben een andere functie. Deze klieren komen met name voor in de oksels, rondom de anus en rondom de tepels. Vanaf de pubertijd produceren ze onder invloed van de geslachtshormonen de hele dag door een klein beetje zweet. Adrenaline (stress, angst, pijn, seks) zorgt ervoor dat de productie omhoog gaat. Het zweet dat uit deze klieren aan het huidoppervlak komt is geurloos, maar na omzetting door bacteriën op de huid ontstaat het typische zweetluchtje. Hoewel we dit meestal niet zo fijn vinden, is het toch een belangrijk onderdeel van ons mens-zijn. Het zit namelijk barstensvol feromonen!

Verschillende soorten deodorant

Omdat we het zweet en de geur ervan in onze cultuur niet op prijs stellen, gebruiken de meesten mensen deodorant. Je hebt hierin een aantal soorten. Ten eerste zijn er de anti-transpiranten. Deze bevatten alcohol die bacteriën op de huid doden en door toegevoegde parfums worden eventuele vieze luchtjes verdoezeld. Daarnaast zijn er de anti-perspiranten. Deze bevatten aluminiumzouten die je zweetklieren blokkeren, waardoor er minder vocht wordt geproduceerd en er minder vieze luchtjes kunnen ontstaan.

A little bit of mythbusting

Af en toe ontstaat er oproer over de ingrediënten van deodorant. Aluminiumzouten zouden borstkanker veroorzaken, parabenen zouden onze hormoonbalans verstoren. Het is allemaal niet waar. Gedegen wetenschappelijk onderzoek van The American Cancer Society heeft geen relatie gevonden tussen deodorantgebruik en borstkanker.3 Parabenen hebben weliswaar een licht oestrogene werking, maar dit valt in het niet bij de 100-1000x sterkere werking van lichaamseigen oestrogeen. Andere situaties die hogere oestrogeenspiegels veroorzaken, zoals geen of laat kinderen krijgen, late menopauze, het gebruik van hormoonpreparaten of overgewicht zijn daardoor veel grotere risicofactoren voor het krijgen van borstkanker. En de hoeveelheid aluminium die we via onze voeding binnenkrijgen is veel meer dan onze huid uit deodorant zou kunnen opnemen. Dus.

Een beetje experimenteren...

Zweten is dus heel natuurlijk. We hebben het nodig om af te koelen en om feromonen te verspreiden. Hmm. Ik heb het een paar dagen geprobeerd zonder deodorant, maar dat was me toch en beetje té natuurlijk. Ik wil mezelf en de mensen om me heen niet lastigvallen met mijn zweetluchtje. Ondanks de wetenschappelijke geruststelling blijf ik echter moeite hebben met het gebruiken van mijn oude vertrouwde deodorant met zijn waslijst aan scheikunde-ingrediënten. Middenin mijn twijfels kwam ik in de Libelle een advertentie tegen van The Ohm Collection. Zij maken deodorant op basis van zuiveringszout en essentiële oliën. Zuiveringszout heeft een pH van 8.3 en werkt op twee manieren als anti-perspirant. Door de interactie met zuren in zweet wordt de vieze geur geneutraliseerd en door verlaging van de pH van de huid worden bacteriën die de luchtjes produceren uitgeschakeld. Wat voor mij de doorslag gaf, was dat je zuiveringszout ook eet. Het is namelijk hetzelfde als baksoda. Daarom heb ik de No Sweat deodorant met kokossmaak besteld.  

No Sweat

De deodorant komt in poedervorm. Dat zorgde in het begin voor wat gehannes, maar na een aantal dagen kreeg ik er handigheid in. Je brengt een klein beetje aan op je vingertoppen en wrijft dit al staande onder je oksels. Tot mijn verbazing (het is toch baksoda…) werkt het prima en zelfs beter dan mijn oude deodorant! Ik heb de hele dag geen last van vieze luchtjes, hoe vaak me het zweet ook uitbreekt. Het kokosgeurtje is subtiel en het potje doet het qua looks goed in mijn badkamerkastje. Natuurlijk zijn er ook puntjes van kritiek. De pH van je huid ligt normaal gesproken rond de 5. Als je te rigoreus met baksoda gaat smeren, verstoor je de zuurgraad teveel en kan er irritatie ontstaan, vooral na het scheren. Tot nu toe heb ik nergens last van, maar ik benieuwd hoe dat in de loop van de tijd gaat zijn. Daarnaast zijn de etherische oliën in de deodorant niet van Nederlandse bodem en met importeren verdien je niet bepaald een lintje qua milieuvriendelijkheid. Toch vind ik de deodorant van The Ohm Collection momenteel een mooi compromis. Hij is natuurlijker dan mijn oude deodorant, werkt beter en tot nu toe ondervind ik geen nadelige effecten van het zuiveringszout. Kortom: ik ben o(h)m.

Ook deodorant van The Ohm Collection proberen?

Klik dan op de volgende link: The Ohm Collection *

De referenties

 1. https://en.wikipeorg/wiki/Apocrine_sweat_gland
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Eccrine_sweat_gland
 3. American Cancer Society, 2014: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/antiperspirants-and-breast-cancer-risk

 

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

4 Reacties

 1. Annemieke op 27 mei 2016 at 14:29

  Whahaha, zelf voor gezond gaan maar je zusje de oude deodorant slijten…
  Grapje, mooi stukje hoor en als ik je oude deo heb opgemaakt ga ik Ohm ook zeker uitproberen!

  • Yvonne op 28 mei 2016 at 07:31

   Hihi, helpt het dat ik proefkonijn gespeeld heb voor de nieuwe deo?

 2. Amanda op 27 mei 2016 at 19:55

  Leuk en leerzaam blog Yvonne. Kijk ook eens naar de producten van Lush.

  • Yvonne op 28 mei 2016 at 07:32

   Hoi Amanda, bedankt voor je reactie! Ik heb al meer gehoord over Lush, maar ga er na jouw reactie zeker eens naar kijken. Thanx!

Laat een reactie achter