Weer thuis!

4 maanden zijn we weg geweest. Aan de ene kant voelt het als een hele lange tijd, want we zijn op zoveel plekken geweest en hebben zoveel dingen meegemaakt. Ik kan er uren over vertellen! Aan de andere kant was het in een flits voorbij. Bam. Ineens stonden we weer op Schiphol. Met een rugzak vol nieuwe herinneringen, levenservaring en was. Nu we thuis zijn vragen mensen naar onze ervaringen. Zoveel vragen dat ik dacht: laat ik er een stukje over schrijven.

Verbreed je horizon, ga op reis!

Reizen: ik kan het iedereen aanraden! Van huis uit heb ik het niet zo meegekregen, maar ook op latere leeftijd (whaha, grandma talking again) kun je er prima mee beginnen! Het is te vergelijken met het lezen van een boek: je wordt letterlijk een andere wereld ingezogen. Zo’n verbreding van je horizon zou eigenlijk verplicht moeten worden. Vooral omdat je vraagtekens gaat zetten bij je eigen cultuur en gebruiken. In Nederland is namelijk echt niet alles goed geregeld. We zijn een ontzettend efficiënt land en er wordt hard gewerkt, maar daardoor zijn de mensen vaak gestrest en hebben ze een kort lontje. Dat werknemers steeds meer taken op hun bord krijgen, helpt ook niet echt. Dag in dag uit 8 uur per dag super-efficiënt werken en je boterhammetjes weghappen achter je computer, daar wordt toch ook niemand vrolijk van. Als je tijdens je pauze eerst een lunch scoort bij een restaurantje in de buurt en daarna even in je hangmat gaat liggen tukken, ben je een veel relaxtere medewerker.  

Reizen versterkt je band

Daarnaast is het maken van zo’n reis met zijn tweeën heel speciaal. Je hoort deelnemers aan Expeditie Robinson toch vaak zeggen dat ze vrienden voor het leven gemaakt hebben? Dat kan ik me helemaal voorstellen. Vier maanden lang hebben we samen van alles meegemaakt. We hebben elkaars highs en lows gezien, ondervonden hoe we reageren in stresssituaties en we bespraken alles wat we zagen en meemaakten. Je leert elkaar echt kennen, van binnen en van buiten. Zeker als je wekenlang in een bus woont zonder dat er altijd een toilet en/of badkamer bij de hand is… Ook al kun je die ervaringen nog zo gedetailleerd vertellen aan anderen, er is er maar één die precies weet wat je bedoelt. De reis heeft onze band daardoor nog sterker gemaakt dan hij al was.

Reizen is geweldig, maar thuiskomen ook!

Hoewel de reis geweldig was, keek ik er op het einde naar uit om naar huis te gaan. Ik was het een beetje zat om elke dag weer te moeten plannen wat we gingen doen, waar we heen gingen en waar ons huis woonde. Ik miste het hebben van een thuis. Een eigen plek die er altijd is en waar je geen concessies hoeft te doen. Een plek waar je ‘gewoon’ je ding kunt doen zonder dat je er van alles voor moet regelen en zonder dat je andere mensen voor de voeten loopt. Nu we weer thuis zijn waarderen we onze eigen huis enorm! We beseffen hoe super-de-luxe we het hebben: een fijn zacht bed met een heerlijk dekbed, een badkamer met warm water en een bad, een eigen wasmachine en een eigen keuken waar je kunt koken wat je wilt en waar je na gebruik de spullen zo in de vaatwasser zet. Heerlijk! Onderweg hebben we gezien dat huizen en thuizen er heel anders uit kunnen zien en we beseffen nu des te meer hoe bevoorrecht we zijn dat we uit Nederland komen. Ook al zijn we ruim een week thuis, we genieten nog steeds elke dag van de meest normale dingen in ons huis. Ik hoop dat we die waardering nog heel lang kunnen blijven vasthouden.

Helemaal opgeladen

Of we nu weer moeten wennen aan het klimaat in Nederland? Nee, dat valt wel mee. Het voelt eigenlijk heel normaal. Wat we wel fijn vinden is dat we de winter en de daarmee samenhangende donkere dagen hebben overgeslagen. Sommigen vinden het heel gezellig, met allemaal kaarsjes en familie en dingetjes, maar aan ons zijn vooral de kou en de korte dagen niet zo besteed. Aan het einde van de winter kan ik echt snakken naar zonlicht, alsof mijn energietank op zijn laatste benen loopt. Nu hebben we naast een goeie voorraad vitamine D een mooi kleurtje (dat vervaagt helaas snel) en de zomer moet nog beginnen! Hoe fijn is dat?! Wij zijn weer helemaal opgeladen en kunnen er tegenaan!

Laat een reactie achter