Stockholm in één dag

Onze roadtrip door Zweden is alweer een tijdje geleden, maar een verslag van onze dag in Stockholm wil ik jullie niet onthouden. De stad haalt het voor ons niet bij Göteborg en Kopenhagen, maar als je er in de buurt bent, ga dan zeker even langs. Wil je weten welke plekken wij bezochten en waar je de lekkerste kaneelbroodjes kunt scoren? Lees dan verder.

Het stadhuis (stadshuset) van Stockholm op de foto gezet door Tom.

De Ericsson's Globe SkyView

Overal waar we naartoe gaan, beginnen we graag met een uitzicht. Vaak is het indrukwekkend en nog eens handig ook, want je ziet in een oogopslag hoe één en ander zich ten opzichte van elkaar bevindt. Stockholm staat bekend als het Venetië van het noorden en door zijn ligging middenin de Scherenkust hadden we gehoopt op een prachtig uitzicht vanuit de SkyView. Maar helaas. Het was bewolkt.

De Ericsson Globe stond vroeger bekend als de Stockholm Globe Arena. Het is het grootste half-bolvormige gebouw ter wereld en het representeert de zon in een Zweeds schaalmodel van het zonnestelsel. Verspreid door Stockholm en langs de kustlijn naar het noorden bevinden zich de andere planeten van ons zonnestelsel, alles op een schaal van 1:20 miljoen. Niet normaal toch! Hoe heeft iemand dat ooit kunnen bedenken? Behalve dus dat de Ericsson Globe een onderdeel is van dit schaalmodel, wordt het gebruikt voor belangrijke ijshockeywedstrijden en concerten. De avond voordat wij er waren, hadden de Red Hot Chili Peppers er bijvoorbeeld opgetreden. Als we dat eerder hadden geweten! Nu moesten we het doen met een ritje naar de top van de globe in de SkyView (130 meter). Ook leuk, maar ja, die bewolking hè.

Slenteren door Gamla Stan

Toen we weer op de grond stonden, namen we de metro naar het centrum van de stad. Naar Gamla Stan om precies te zijn, wat “oude stad” betekent. Van hieruit is Stockholm in de 13e eeuw begonnen. Inmiddels brak het wolkendek open en konden we heerlijk in de zon door de knusse straten en langs het water slenteren. We bladerden door onze Capitool reisgids* voor wat achtergrondinfo en namen foto’s van alle mooiigheid die we tegenkwamen.

Foto gemaakt door Tom.

Zeg je Zweden, dan zeg je “kanelbullar”, oftewel: kaneelbroodjes. Deze zoete broodjes zijn een onmisbaar onderdeel van de tweemaal daagse Zweedse koffiepauze: de “fika”. Over de iets modernere versie van het kaneelbroodje, het kardemombroodje, is in 2015 zelfs een artikel verschenen in The Wall Street Journal. De schrijver van het artikel gaat tijdens zijn 2-weken durende vakantie samen met wat locals op zoek naar het beste kardemombroodje van Stockholm. Wij stonden middenin Gamla Stan opeens voor Fabrique, één van de tentjes die genoemd werden in het artikel en waar ze “the ultimate bun” zouden hebben. Daar konden we natuurlijk niet voorbij lopen :-). Het tentje was leuk, vol hippe, jonge mensen, en de broodjes (Tom had een kardemombroodje, ik een kaneelbroodje) waren inderdaad awesome! Fabrique zit op meerdere plekken in de stad, dus als je er een tegenkomt, niet twijfelen, gewoon naar binnen gaan en genieten van een heerlijke fika. Of ontbijt. Of lunch :-).

Na de fika liepen we door het centrum van de stad. De drukte hier is denk ik één van de redenen waarom Stockholm ons niet echt gegrepen heeft. Er is veel verkeer, overal wordt verbouwd en aan de weg gewerkt en de grote winkelstraat zit vol ketens. Het is net Amsterdam. Je moet weten waar je de mooie plekjes kunt vinden om de schoonheid van de stad te kunnen zien.

Per toeval kwamen we aan het einde van de dag in Södermalm terecht, een wijk ten zuidwesten van Gamla Stan. Aan de rand van de wijk, aan het water, ligt het bekende fotografiemuseum Fotografiska, maar omdat daar een ontzettend lange rij voor deur stond zijn we verder de wijk ingelopen. Een goeie keuze. Weg uit de drukte van de binnenstad, oude en nieuwe gebouwen die langs elkaar staan en overal gezellige pleintjes. Met schommels en kinderen en picknickende mensen. Het was fijn om zo onze dag af te sluiten. Met de metro gingen we terug naar onze camping. Vol van de stad en klaar om vanaf morgen weer de natuur in de gaan (zie de blogpost Roadtrip Zweden – Een overview voor een samenvatting van onze avonturen in Zweden).

Oude en nieuwe huizen in Södermalm. Foto gemaakt door Tom.

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

Laat een reactie achter