Project moestuin

Na bijna een jaar op de wachtlijst te hebben gestaan zijn we sinds afgelopen weekend de trotse eigenaren van een volkstuin. Weer een project erbij! Alsof ik het nog niet druk genoeg had... Toch denk ik dat een moestuin een welkome aanvulling in ons leven gaat zijn.  Zo’n tuin levert namelijk niet alleen allerlei lekkers op, er zitten nog veel meer voordelen aan.

Waarom in ’s hemelsnaam een volkstuin?

Ik geef het toe, ook mijn eerste associatie bij het woord ‘volkstuin’ is dat het om een ietwat oubollige activiteit voor gepensioneerden met teveel vrije tijd gaat. Maar die vlieger gaat niet meer op. We leven in een tijd van Albert Heijn moestuintjes, kijken en masse naar Van Hollandse Bodem en willen weten waar ons eten vandaan komt. Mensen worden zich steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en kiezen vaker voor voedsel dat lokaal geproduceerd wordt. Het kweken van je eigen eten is daarnaast ontzettend slow living. We moeten al zoveel, af en toe terug naar de basis en een tikje langzamer leven geeft balans. En wat is er meer mindfull dan de grond voorbereiden, zaaien en na weken water geven en onkruid wieden het resultaat opeten? Kortom: moestuinieren is hip!

Naast bovengenoemde redenen, waren er nog een aantal redenen waarom we ons op de wachtlijst van het ‘tuinencomplex’, want zo heet dat tegenwoordig, hebben zetten. Een groot deel van onze tijd zitten we binnen te werken, zittend achter de computer. Wat fysieke activiteit in de frisse buitenlucht zou een mooie afwisseling zijn, goed voor lichaam en geest. Daarnaast zouden we van zo’n tuin een fijne plek kunnen maken om te werken en te chillen. Een leuk huisje, grasveldje ervoor, wat relaxte stoelen, bbq-tje erbij. Een soort buitenhuis, maar dan op loopafstand. Het zou ons kunnen helpen om wat mensen in de wijk te leren kennen en we zouden weer eens wat nieuws leren. Allemaal goeie dingen.

Groene vingers kweken

En nu hebben we dus een tuin. 250 m2 groot is ie, compleet met kas en huisje. We zijn er super blij mee en hebben zin om eraan te beginnen. Van de tuinvereniging mogen we echter niet helemaal los. We worden in de gaten gehouden, werd ons al snel duidelijk gemaakt. De laatste jaren schijnen er meerdere tuinders te zijn geweest die zich hebben verslikt in de hoeveelheid werk die zo’n grote tuin met zich meebrengt. Dat herkennen we wel. Als je rondloopt op het complex zie je her en der overwoekerde tuinen en ook de onze staat vol met onkruid. Het is de vorige eigenaren niet gelukt om er wat van te maken. Wij denken dat we dat wel kunnen, maar we hebben nul komma nul ervaring. Daar wordt de tuincommissie zenuwachtig van. Zouden we het overschatten? Vast. Maar daar zijn we ons van bewust. Verder zijn we niet dom, (meestal) niet onhandig en gewend aan lichamelijk werk. En er zijn genoeg mensen waar we dingen aan kunnen vragen. Anne van de tuincommissie, buurman Rashid. We zullen ze eens wat laten zien!

Inmiddels zijn we twee keer op onze tuin geweest. Van buurman Rashid mochten we een vierkante schoffel lenen: een soort spade waarvan het blad 90 graden gebogen staat ten opzichte van de steel. De buurman heeft ons voorgedaan hoe we met die schoffel het onkruid met wortel en al uit de grond kunnen krijgen. Na 6,5 uur werken en het afvoeren van 11 kruiwagens met onkruid en 5 vuilniszakken met worteldoek ziet de tuin er heel anders uit dan hoe we hem aantroffen. Het is pas een begin, maar het begin is er. We gaan het stapje voor stapje doen. De tuin hoeft niet binnen een paar maanden af te zijn. Het is een meerjarenplan, waarbij de weg naar het resultaat toe net zo belangrijk is als het resultaat zelf.

In mijn element

Hoewel we net begonnen zijn, vind ik het heerlijk om in de tuin bezig te zijn. Verstand op nul en aan de slag. In een tempo dat op dat moment goed voelt. Zaterdag heb ik vooral onkruid gehakt en geschoffeld, gisteren heb ik vanwege de felle zon in de schaduw van de kas onkruid gewied. Tom heeft zich ondertussen à la Indiana Jones gewapend met hark en heggenschaar een weg gebaand door het oerwoud aan de andere kant van de kas. Het leuke is dat we links en rechts wat eetbare dingen tegenkomen die de verwaarlozing hebben overleefd. Aan de voorkant van de tuin staat een grote bramenstruik met rijpe vruchten. Verder hebben we wat frambozen gevonden, drie pruimen en in de kas de eerste rijpe tomaten. Ondanks dat we zelf nog weinig gepresteerd hebben, eten we al uit eigen tuin. En dat is best leuk.

De komende tijd zullen we gaan zien of onze verwachtingen uitkomen. Ik ga jullie op de hoogte houden van de vorderingen, hier en op social media (Facebook en Instagram). Mocht je tips hebben, laat het dan weten! Ik heb intussen enige theoretische kennis, maar mijn praktijkervaring is nog steeds nul. Daarom is alle hulp (en aanmoediging) welkom!   

7 Reacties

 1. Linda op 16 augustus 2016 at 08:52

  Wat heerlijk een eigen moestuin, wel groot, veel werk, maar je krijgt er ook zoveel voor terug. Dat is 1 ding wat zeker is. Succes ik volg je verhalen over jullie vooruitgang, en weet zeker dat het goed gaat komen.

  • Yvonne op 16 augustus 2016 at 18:20

   Ja, groot is ie hè! Als het goed gaat kunnen we de hele familie van groenten gaan voorzien :-).

 2. Amanda Mostert op 16 augustus 2016 at 18:35

  Oh, wat een leuk maatje tuin hebben jullie! Ik vind het zelf ook altijd heerlijk om in de tuin bezig te zijn en alles te zien groeien en bloeien. Helaas hebben we nu hier in Amerika niet echt een tuin en moet ik het voornamelijk met planten in potten doen.

  Ik ben benieuwd naar het resultaat.

  • Yvonne op 22 augustus 2016 at 13:38

   Het klinkt alsof je er ervaring mee hebt! Heb je in Nederland ook iets met een moestuin gedaan? Nu is het moestuinieren in potten dus. Hoe is het klimaat bij jullie? Kun je vergelijkbare dingen als in Nederland verbouwen of juist weer hele andere dingen? In ieder geval succes!

 3. tante Els op 22 augustus 2016 at 16:16

  Volgens mij stond er alleen nog maar onkruid. Zal ik vast een veilinghal reserveren voor volgend jaar? 🙂

 4. Tessa op 11 november 2016 at 16:43

  Wat een leuk idee om jullie eigen volkstuin te beginnen! Dit jaar was ook mijn eerste moestuin ervaring. Voor volgend jaar heb ik wilde plannen! Ik hoop op een grote oogst. Veel succes met jullie volkstuin!!

  • Yvonne op 17 november 2016 at 17:06

   Hoi Tessa,

   Wat leuk dat je een berichtje stuurt! Hoe is je eerste jaar met een moestuin bevallen? Tom en ik hebben een heel lijstje met planten die we willen gaan uitproberen volgend jaar. Ik ben benieuwd wat het wordt :-). Jij ook veel succes gewenst!

Laat een reactie achter