Oud & Nieuw in bruisend Valparaíso!

Inmiddels waren we al twee weken aan het rondtoeren door Chili. We reden door prachtige landschappen, kilometers woestijn en gezellige plaatsen, maar een geschikte plek om Oud & Nieuw te vieren hadden we nog niet gevonden. Totdat we twee dagen van tevoren door de straten van Valparaíso liepen. Bijna hadden we ons laten afschrikken door de drukke doorgaande wegen langs de haven (stress voor de onbekende toerist in een gehuurd busje!), maar toen we onze bus hadden geparkeerd en de heuvels beklommen, kwamen we in prachtige gekleurde buurten terecht. Hier zou vast een goed feestje gevierd gaan worden!

Het centrum van Valparaíso wordt gevormd door de haven, waar grote vrachtschepen worden geladen en gelost tussen de rondvaartboten. Dat zijn wij niet meer gewend, met steden als Rotterdam waar de havens geheel buiten de stad liggen. Tegenover de haven bevindt zich Plaza Sotomayor, het centrale plein van de stad. Rondom de haven en het plein is het een drukte van belang. Dit is duidelijk het handelscentrum van de stad en je kunt je een hele tijd vermaken met kijken naar wat er allemaal gebeurt.

Achter Plaza Sotomayor loopt de stad al snel omhoog tegen talloze steile heuvels. Als je deze beklimt (te voet of met de ascensor, zie het filmpje hierboven), lijkt het alsof je in een andere wereld terechtkomt. Beneden is het druk en gehaast, boven rustig en relaxt. Huizen in alle kleuren van de regenboog liggen kriskras tegen de heuvels opgebouwd en vormen een doolhof van straatjes en trappetjes waar je telkens opnieuw mooie plekjes ontdekt. Het meest populair zijn de wijken Cerro Alegre en Cerro Concepción, vanwege de grafity art en vanwege de prachtige uitzichten die je hebt.

Uitzicht vanuit Restaurant Marteva bij dag...
...en bij nacht.

Toen we bij de Información Turística gingen vragen waar de dichtstbijzijnde camping was (er moest met Oud & Nieuw immers wel wat geslapen worden) werd er heel moeilijk gekeken. Uiteindelijk bleek de dichtstbijzijnde kampeermogelijkheid een nationaal park op ongeveer 50 km afstand te zijn. Hier hebben we vóór en ná Oud & Nieuw heel fijn gekampeerd, maar het leek niet het beste recept voor een spetterende oudjaarsavond. Daarom hebben we via Airbnb een kamertje gehuurd, natuurlijk een veel te duur en brak ding, maar je moet wat als je op oudjaarsavond in één van de hipste wijken van de stad wilt slapen.

Voor oudjaarsavond hadden we gereserveerd bij onze favoriete koffietent Marteva. Zij boden een speciaal arrangement voor Oud & Nieuw met een aperitief, driegangenmenu en champagne om 0.00u. Als echte Hollanders stonden we al om 20.00u op de stoep, maar toen waren ze nog druk met de voorbereidingen. Slenterend door de wijk kwamen we langs de Bar de Pisco, een café waar je talloze soorten en bereidingen van de typische Zuid-Amerikaanse brandewijn Pisco vindt. Er klonk goede muziek en het was er gezellig druk. Een goed begin van de avond! Toen we om 21.30u bij Marteva kwamen waren we nog steeds de enige gasten en tot onze verrassing bleven we dat de hele avond! Het restaurant had uitgepakt, maar de tent bleef leeg. Na een heerlijk privédiner werden we daarom door de uitbatende familie meegenomen naar de buren, waar we met de rest van de familie Oud & Nieuw vierden. Boven de haven werd een spetterend vuurwerk afgestoken en met een heleboel reisadviezen op zak keerden wij ver in 2016 terug naar onze kamer. Oud & Nieuw in Valparaíso: een aanrader!

Laat een reactie achter