Omdat je het waard bent

Groei! Door de eerste hoofdstukken uit het boek How Successful People Grow van John C. Maxwell* ben ik me ervan bewust geworden dat ik bewust moet groeien (was ik eerder dan bewusteloos??? haha). Ik heb mijn valkuilen leren kennen en ik heb nagedacht over waar ik nu sta. Ik ben nog steeds een doctor with doubts, maar wel eentje met mooie toekomstplannen. Hoofdstuk 3 gaat over de rol van eigenwaarde bij persoonlijke groei. Oef, een pijnpunt, maar wel eentje waarin ik al stappen heb gemaakt!

"You must see value in yourself to add value to yourself."

Al bij het lezen van de titel van het hoofdstuk (“Believe in yourself, you must see value in yourself to add value to yourself”) kreeg ik een frons op mijn ontspannen vakantiegezicht. Het onderwerp zelfvertrouwen, of beter het gebrek eraan, loopt namelijk als een rode draad door mijn leven. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in groep 3 van de basisschool elke dag opzag tegen het speelkwartier. Dan moest er namelijk met andere kinderen gespeeld worden en die vonden me vast raar of niet aardig of hadden veel leukere vriendinnetjes om mee te spelen. Mijn hele schoolcarrière is dat zo gebleven. Ik hopte een beetje van groepje naar groepje zonder ooit ergens echt bij te horen. Dat lag vast ook aan mezelf, want zo’n muurbloempje, daar is natuurlijk niks mee te beleven. Pas tijdens mijn coschappen groeide het zelfvertrouwen. Van patiënten kreeg ik te horen dat ze het fijn vonden dat ik er was en van begeleiders kreeg ik goede beoordelingen. Dat hielp. De laatste stappen heb ik gezet tijdens de opleiding tot jeugdarts. Vooral door de persoonlijke feedback van mijn begeleiders ben ik een goede dokter geworden. Yep, dat durf ik nu van mezelf te zeggen. Wat ook hielp was dat ik dit terug hoorde van collega’s en cliënten. Het is echter niet alleen de opleiding geweest, ik ben er ook van overtuigd dat wijsheid met de jaren komt. Mijn opleidster zei het al: je moet lekker blijven doen wat je doet en gewoon wat ouder worden.

Eens kijken wat Maxwell over het onderwerp te zeggen heeft. Hij begint hoofdstuk 3 met te stellen dat als je niet in jezelf gelooft, het onmogelijk is om waarde aan jezelf toe te voegen. Om te groeien. Zie je jezelf als een 5, dan zul je nooit een 9 worden. Maxwell merkt ook op dat het cijfer dat je jezelf geeft sterk beïnvloed wordt door anderen. Als je je hele leven hoort dat je niks waard bent, ga je dat op een bepaald moment geloven. Totaal onterecht natuurlijk, maar als je jezelf niet hoog hebt zitten, dicht je je een soort glazen plafond toe. Qua potentieel haal je er op die manier niet uit wat erin zit. Om over je issues qua zelfvertrouwen heen te komen komt Maxwell, je verwacht het niet ;-), met een rijtje suggesties:

 1. Luister eens kritisch naar je innerlijke dialoog: heb je een positief stemmetje in je hoofd dat je aanmoedigt en complimentjes geeft? Of word je sterk bekritiseerd en afgekraakt? Aan die tweede heb je natuurlijk niks. Weg ermee! Creëer een leuke avatar die aardige dingen over je zegt. Daar heb je veel meer aan!
 2. Stop jezelf te vergelijken met anderen. De enige waarmee je jezelf moet vergelijken is de persoon die je gisteren was. En dan moet je natuurlijk proberen om vandaag net ietsje beter te zijn!
 3. Leg jezelf geen glazen plafond op. Je kunt meer dan jezelf denkt.
 4. Door iets voor anderen te doen en er waardering voor te krijgen, ga je jezelf aardiger vinden. Je creëert als het ware een positieve vicieuze cirkel.
 5. Door te proberen ‘het goede’ te doen, wat dat ook moge zijn, ga je je ook beter voelen over jezelf. Je herkent het vast: als je een papiertje opraapt op straat en in de vuilnisbak gooit, baby you feel proud!
 6. Boost je zelfvertrouwen door elke dag een kleine stap te maken richting een positieve verandering. Het hoeft allemaal niet in één keer klaar en perfect. Langzaam maar gestaag kom je er ook.
 7. Geef jezelf een schouderklopje als je iets positiefs gedaan hebt. En maak jezelf er niet vanaf met: “Het is ook niet meer dan normaal dat ik dat gedaan heb.” Denk: “Wat goed dat ik dat gedaan heb!” Of: “Dat is een stap in de goede richting!”
 8. Zorg dat je een positief beeld van je leven en toekomst hebt. Als er in je hoofd zit dat het nooit wat gaat worden met je, dan wordt het natuurlijk nooit niks. Zie je daarentegen al het moois dat de toekomst voor je in petto heeft, dan kun je daar op een positieve manier naartoe leven.
 9. Bedenk eens een woord dat bij je past. JOUW woord. Ik hoop dat het een positief woord is! If so, gebruik dit woord dan als jouw TomTom bij de keuzes die je maakt. Als je geen positief woord kunt bedenken, maak dan eens een lijst met 100 goede eigenschappen. Neem de tijd, vul hem in de loop van de dagen en vraag anderen zo nodig om hulp (alleen mensen die waarde toevoegen natuurlijk!). Kies het woord waar je je het meest in herkent en gebruik dit als houvast.
 10. Neem verantwoordelijkheid voor je leven. Er is niemand anders die het gaat doen. Niemand anders die het voor je gaat oplossen. Als je iets wilt veranderen, zul je zelf in actie moeten komen.

Welke sprong eruit voor jou? Misschien zijn er wel een paar waarmee je aan de slag zou kunnen? Ik had al een aha-momentje bij de eerste twee items. Het stemmetje in mijn hoofd is meestal niet erg positief en vooral in vergelijking met anderen kom ik er vaak niet zo goed vanaf. Eens denken hoe ik dat kan veranderen? Maxwell oppert om van het stemmetje een “inner cheerleader” te maken. Ah, daar kan ik wel wat mee! In het vervolg heb ik een klein cheerleadertje op mijn schouder zitten. Zo eentje: animaatjes-cheerleading-40329Een vrolijk ding dat druk zwaait met pompons en een dansje doet als ik iets goeds heb gedaan (of iets minder goeds heb gelaten). Dat is veel gezelliger dan die zeur-stem die me afkraakt. Samen met mijn mini-cheerleader neem ik de touwtjes in handen en ga ik proberen elke dag een stap in de goede richting te zetten, elke dag iets te doen voor anderen en elke dag ietsje beter te zijn dan de vorige. Samen knallen we binnenkort door dat glazen plafond heen!

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

6 Reacties

 1. Joost op 4 april 2016 at 15:47

  En wat ook helpt is iedere dag zoveel mogelijk die mooie glimlach laten zien. Dan wordt zelfs de wereld om je heen mooier….

  Lfs
  Joost

  • Yvonne op 8 april 2016 at 06:30

   Yes! Dat is de bedoeling! Proberen om thuis de vakantie-vibes en levenslessen vast te houden :-). Tot gauw!

 2. Chantal op 4 april 2016 at 18:52

  Hé Yvonne,

  Weer een mooi stuk! Ook voor mij iets om over na te denken.
  En zoals ik al een keer eerder schreef: ik heb het altijd heel fijn gevonden om met je te werken (maar dat weet je wel!). Nog even genieten met Tom van de laatste weekjes! Groetjes vanuit het brabantse land!

  • Yvonne op 8 april 2016 at 06:29

   Ha Chantal! Dank voor je berichtje weer! En leuk om te horen dat het jou ook iets geeft om over na te denken.

 3. Annemieke op 7 april 2016 at 12:03

  Heel erg mooi! Dat heb je toch maar mooi in 4 maanden bereikt. We zijn ons tripje naar Schiphol al aan het voorbereiden en kunnen niet wachten jullie weer te zien. En hier gaan we gewoon door met die positieve vibes….

  • Yvonne op 8 april 2016 at 06:33

   Dank je <3. Tot over zo'n 30 uur! Zin in!

Laat een reactie achter