New York City

Drie dagen hadden we om New York te zien. En dan moet je prioriteiten stellen, want de stad is zo groot en er zijn zoveel dingen te doen en te bekijken, dat krijg je nooit allemaal gedaan. Nu is er gelukkig voor elk wat wils te beleven. Wij hebben aan de hand van onze Capitool reisgids een aantal toeristische hoogtepunten en ook wat minder bekende plekjes bezocht. Die reisgids leerde ons trouwens dat niet alleen de stad “New York” heet, maar dat het ook de naam van de staat is. De hoofdstad van de staat New York is Albany. En New York City heeft op zijn beurt vijf gemeenten: Manhattan, de Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island. Zo, weer wat geleerd.

De eerste dag hebben we rondgewandeld door drie wijken van Manhattan: Lower Midtown, Upper Midtown en Central Park. We begonnen bij Grand Central Terminal: een oud stationsgebouw met een indrukwekkende stationshal. Door authentieke details als marmeren trappen, een informatiekiosk met vierzijdige gouden klok op het dak en ouderwetse bewegwijzering verwacht je mannen met hoge hoeden en dames in japonnen, maar in plaats daarvan zit er op een vide een grote Apple-shop. Ik ben er nog niet uit of dit afbreuk doet aan het culturele erfgoed of dat beide design-hoogstandjes elkaar versterken. De hal is in ieder geval een bezoek waard! Dat geldt trouwens voor veel gebouwen. Vaak kun je gewoon naar binnen lopen en een kijkje nemen in de prachtige hallen, bijvoorbeeld in die van het Chrysler Building. Deze hal is opgebouwd in art deco stijl met verchroomde sierlijsten, decoraties in marmer en graniet en een gekleurde plafondschildering. Ook in het Waldorf-Astoria, een super-sjiek hotel, kun je gewoon naar binnen lopen. Om de kerstversiering te bewonderen, de grote klok in de lobby te bekijken of om te plassen (aanrader!).

Elke dag begonnen we, New York style, met een ontbijtje bij Pop’s Diner. Bacon, eggs (scrambled or easy over) en fries. Of pancakes. Koffie die continu bijgeschonken wordt. Een typisch Amerikaanse ervaring die we natuurlijk niet konden overslaan! Als je in New York bent, is het een aanrader om ergens de hoogte op te zoeken voor een prachtig uitzicht over de stad en meer inzicht in de ligging van de gebouwen en wijken. Na het ontbijt begon onze tweede dag daarom met een bezoek aan de Freedom Tower, de toren die is gebouwd na de aanslag op het World Trade Center. De Amerikanen weten er een goede show van te maken! In de lift naar de 102e verdieping werd een animatie vertoond van de opbouw van New York, van het allereerste begin tot nu. Ook boven werd eerst een flashy filmpje vertoond voordat we van het uitzicht konden gaan genieten op de 101e verdieping. Hoewel de ervaring minder overweldigend is doordat je achter glas staat, is het uitzicht is adembenemend!

Na de Freedom Tower zijn we via de Brooklyn Bridge naar de wijk Brooklyn gelopen. Zodra je de brug over bent, kom je in een andere wereld terecht: minder mensen, minder verkeer, minder lawaai. Het is een oase van rust. Een zelfde soort rust als in Central Park, alleen nu middenin een woonwijk. Door de typische gebouwen met brandtrappen langs de gevels en trappetjes naar souterrains waan je je in een Amerikaanse sitcom. Het is een fijne afwisseling met de drukke straten van Manhattan, waar mensen al bellend door het verkeer slalommen en waar je door de lichtreclames van Times Square niet meer weet waar je moet kijken.

Onze laatste dag begon in Theater District. Door de temperatuur van rond de 15 graden hadden we nog niet echt een kerstgevoel, maar door alle versieringen in deze wijk vol winkelcentra kwam dat helemaal goed. Natuurlijk kon een foto onder de kerstboom bij Rockefeller Center niet ontbreken! De kerstperiode is hoogseizoen voor het toerisme in New York en het was druk in de wijk. Daarom zijn we in de middag doorgelopen naar Chelsea waar we de Highline hebben opgezocht: een park aangelegd op een verlaten spoorwegtracé. Het park ligt in het Meat Packing District en je merkt aan alles dat het een wijk in opkomst is: veel nieuwe barretjes, restaurants en galerieën in oude panden. Een hipster-buurt. De Highline loopt op ongeveer drie niveaus boven straatniveau en geeft je daardoor een mooie kijk op de straten van New York. Toen wij er waren, waren het vooral toeristen die door het park struinden, maar ik kan me voorstellen dat in de zomer de wijk uitloopt om op één van de vele bankjes in het park te relaxen. Het is een fijne plek om te zijn en niet zo overweldigend druk als in de andere wijken van Manhattan.

Het waren drie intensieve dagen. We hebben ontzettend veel kilometers gemaakt, zowel te voet als met de metro (tip: neem een metrocard), en we hebben ontzettend veel indrukken opgedaan. Eigenlijk is alles veel in New York: veel mensen, veel verkeer, veel lawaai, veel stank. Je zintuigen maken overuren. Maar het is het zeker waard!

Foto's by Tom.

7 Reacties

 1. Kees op 28 december 2015 at 15:54

  Top! Erg leuk om jullie te volgen!

  • Yvonne op 29 december 2015 at 12:27

   Hoi Kees, leuk dat je zo enthousiast meeleest!

 2. Lizet op 28 december 2015 at 23:40

  Wat leuk om zo mee te reizen!
  Veel plezier en ga door met de leuke updates om ons mee te laten genieten.

  • Yvonne op 29 december 2015 at 12:23

   En als er weer stomme fouten in een stukje zitten moet je het laten weten hoor 😉

 3. Rita op 29 december 2015 at 17:33

  Zo ver weg maar op deze manier toch lekker dichtbij! Mooie foto’s!

 4. Henriëtte schreven op 31 december 2015 at 14:57

  Mooi verhaal over New York, geniet van deze fantastische ervaring. Een goed reislustig 2016 met vele wereldse momenten.

  • Yvonne op 5 januari 2016 at 16:21

   Hoi Henriette, wat leuk dat je hier komt kijken! En dank voor je nieuwjaarswens! Ook voor jou alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst!

Laat een reactie achter