Lentekriebels in Palermo

Heb je ook zo’n zin in het voorjaar? Weer zonder jas naar buiten, de zon op je gezicht en lekker luieren in je tuin of in het park? Op Sicilië kan dat al veel eerder dan in Nederland. Wij gingen eind februari naar Palermo en voelden de lentekriebels! Lees verder voor wat er allemaal te zien, te doen en te proeven is.

Uitzicht over Palermo vanuit Monreale.

Een beetje achtergrondinfo...

Palermo is de hoofdstad van Sicilië, een eiland in de Middellandse Zee dat op een steenworp afstand ligt van de teen van de laars van Italië. Momenteel is Sicilië een autonome regio van Italië (wat wil zeggen dat het wel bij Italië hoort, maar ook een heleboel dingen zelf doet), maar in het verleden heeft het aan zo ongeveer elk volk in de omgeving toebehoord. Aan de Arabieren, de Normandiërs, de Duitsers, de Grieken, de Italianen en dan vergeet ik er waarschijnlijk nog een paar. Door vrijwel elk volk werd het eiland uitgebuit. Deze geschiedenis heeft erin geresulteerd dat Sicilië één van de armste regio’s van Italië is, maar wel één met de meest gevarieerde culturele invloeden. En dat zie je overal terug.

Kerken kijken

Het begint al bij de kathedraal van Palermo. Deze belangrijkste kerk van de stad is gebouwd in de 6e eeuw na Christus, maar toen de Arabieren Sicilië veroverden maakten ze er een moskee van. De meest linker zuil bij de ingang van de kathedraal stamt uit deze tijd en heeft een Arabische inscriptie van een vers uit de Koran. Bijzonder hè? Toen de Arabieren werden verjaagd door de Normandiërs werd de moskee weer een kathedraal.

Foto door Tom.

Ook de Kathedraal van Monreale is een mooie mix van culturen. Monreale is een dorpje op ongeveer 10 kilometer van Palermo. Met de bus ben je er in een halfuurtje (lijn 389 vertrek vanaf het Piazza Indipendenza). Doordat het dorp op een berghelling ligt, heb je een prachtig uitzicht over Palermo en de Middellandse zee. Naast het uitzicht is de kathedraal de belangrijkste bezienswaardigheid. In talrijke mozaïeken zie je de combinatie van oosterse en westerse cultuur terug. Tip: houd er bij het bezoeken van het dorp rekening mee dat kathedraal tijdens de siësta gesloten is. Wij hebben tussen 11.30u en 14.30u het hele dorpje meerdere keren gezien en eindeloos in de zon gezeten, voordat we eindelijk de kerk in konden. Niet dat dat niet leuk was hoor ;-).

De Cappella Palatina in Palermo lijkt qua stijl en hoeveelheid mozaïeken heel erg op de kathedraal van Monreale, alleen is de kapel een stuk kleiner en daardoor oogt ie gezelliger. De kapel zit bomvol marmeren en gouden mozaïeken en is echt prachtig. Je kijkt je ogen uit! Je vindt de kapel in het Palazzo dei Romanni (ook wel Palazzo Reale genoemd). Hier is ook het bestuur van Sicilië gezeteld. De kapel is elke dag te bezichtigen en erg indrukwekkend. Op bepaalde dagen kun je ook het parlement en de vroegere koninklijke vertrekken bekijken, maar toen we de kapel eenmaal gezien hadden, vielen deze een beetje tegen. Wat wel leuk was, was de tentoonstelling in de kelder van het gebouw over de vondsten die op de zeebodem rondom Sicilië zijn gedaan. Onder andere een amfoor begroeid met een enorme zeeanemoon.

De laatste kerk die we bezochten was de San Giovanni degli Eremiti. Deze ligt vlakbij het Palazzo Reale. Ondanks dat er veel kerken in Palermo te bezoeken zijn, mag je deze niet missen! Momenteel is deze kerk (die ooit moskee was) niet meer in de beste staat, maar de kloostertuin er omheen is een oase van rust en de het beklimmen van de kleine klokkentoren is onvergetelijk. Vanwege de smalle wenteltrap moet je een bouwhelp op, wat hele leuke selfies oplevert :-). Boven sta je tussen de klokken en heb je een prachtig uitzicht over de oude stad. De kerk wordt niet zoveel bezocht als de hiervoor genoemde kerken en daardoor kun je rustig de tijd nemen om alles te bekijken.

De omgeving verkennen

Omdat je Palermo zelf in een dag of vier wel gezien hebt, zijn we twee dagen met een huurauto op pad geweest. Eén dag zijn we naar Agrigento gereden, naar de Valle dei Templi. Dit is niet echt een vallei, maar meer een berghelling met daarop de overblijfselen van zeven Griekse tempels. Het zijn indrukwekkende bouwwerken om te zien en het was heerlijk om er in het zonnetje tussendoor te lopen.

Een andere dag reden we naar de zoutmeren van Trapani. Hier wordt nog op de ouderwetse manier zout gewonnen door zeewater te laten verdampen. Het was een leuk ritje langs de kust, maar bij de zoutmeren zelf was het uitgestorven. Geen toerist te zien, het bezoekerscentrum was potdicht en het museum werd gerestaureerd. In de zomer zal het hier vast vollopen met toeristen, maar op de dag dat wij er waren was het erg rustig.

Eten en drinken...

Je kunt een land of een streek natuurlijk niet echt leren kennen zonder kennis te maken met het lokale eten. In Palermo is dat zeker geen straf! Het betekent espresso of capucchino drinken bij een zo authentiek mogelijk koffietentje, ijs eten op een brioche broodje en pizza eten bij Frida Pizzeria. Wat hebben we ervan genoten!

Een ideale citytrip in het voor- of najaar

We hebben ons erg goed vermaakt in Palermo en omgeving. Het was fijn om de zon weer op onze huid te voelen en we hebben genoten van de rust en het lekkere eten. In de zomer kan de temperatuur aardig oplopen en stroomt het eiland vol toeristen, maar voor wie het liever wat rustiger heeft is Palermo de ideale citytrip in het voor- of najaar. Ciao!

2 Reacties

  1. Lianne op 5 maart 2017 at 12:03

    Heerlijk,
    Wat zal dat genieten zijn geweest Yvon en Tom ,lekker relaxen en genieten van de eerste zonnestralen, heerlijk eten en prachtige cultuur
    Je hebt me zeker aan het denken gezet om een city trip te maken naar deze prachtige stad

    Gr lianne

    • Yvonne op 5 maart 2017 at 13:41

      Ha Lianna, de stad is echt een aanrader. Stuur maar een foto, mochten jullie er ook heen gaan :-).

Laat een reactie achter