Ken jezelf!

Bewust bezig zijn met persoonlijke groei is allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je welke kant je op moet groeien? Over deze vraag breek ik me al jaren het hoofd en een bevredigend antwoord heb ik nog steeds niet gevonden. Daarom zie ik ernaar uit aan de slag te gaan met hoofdstuk 2 uit het boek How Successful People Grow van John C. Maxwell*: Develop Self-Awareness. Over zelfkennis, weten waar je staat en erachter komen waar je naartoe wilt (spoiler-alert!).

De vorige keer zijn we begonnen met hoofdstuk 1 uit het boek van Maxwell. Hierin hebben we kennis gemaakt met de misverstanden over persoonlijke groei en werden we gestructureerd op onze eigen valkuilen gewezen. In mijn geval waren dat geen fouten willen maken, perfectie nastreven en me vergelijken met anderen. Nu dat even heeft kunnen bezinken, gaan we verder met hoofdstuk 2. Hier heb ik reikhalzend naar uitgekeken, want het gaat over een vraag waar ik al jaren over pieker: hoe ontdek je wat je wilt?

"Know yourself to grow yourself."

Maxwell stelt dat je moet weten waar je op dit moment in je leven staat om er überhaupt richting aan te kunnen geven. Dat klinkt logisch. Het lukt onze TomTom ook niet om zonder de huidige bestemming een route te berekenen. Maxwell verdeelt mensen op dit gebied in drie groepen. Ten eerste heb je mensen die weten wat ze willen en hun keuzes in het leven daarop baseren. Ten tweede heb je mensen die weten wat ze zouden willen doen, maar het om allerlei redenen niet doen. Meestal uit angst, bijvoorbeeld voor de financiële gevolgen of de onzekerheid die het met zich meebrengt. Deze mensen voelen zich vaak gefrustreerd, omdat ze niet kunnen doen wat ze zouden willen doen. Tenslotte heb je mensen die geen idee hebben wat ze zouden willen doen. Ze modderen maar wat aan zonder dat het duidelijk ergens naartoe gaat. Maxwell noemt deze mensen verward en stuurloos en volgens hem vallen de meeste mensen in deze laatste groep. Haha, en ik maar denken dat ik de enige was die met zulke gevoelens rondloopt.

Goed. Om er achter te komen waar je op dit moment in het leven staat en wat je er verder mee zou willen doen, komt Maxwell met de volgende 10 vragen (I know, hij is nogal van de rijtjes):

 1. Ben je tevreden met wat je nu doet? Ben je tevreden met je huidige situatie?
 2. Wat zou je graag willen doen?
 3. Kun je doen wat je graag zou willen doen?
 4. Waarom wil je zo graag doen wat je graag wilt doen?
 5. Wat moet je doen om te kunnen doen wat je graag wilt doen?
 6. Ken je mensen die doen wat jij graag zou willen doen?
 7. Zou je samen met deze mensen moeten doen wat je graag wilt doen?
 8. Ben je bereid om een/de prijs te betalen om te kunnen doen wat je graag wilt doen?
 9. Wanneer kun je gaan doen wat je graag wilt doen?
 10. Hoe zou het zijn als je doet wat je graag wilt doen?

Mijn moment(um) is er nu in ieder geval! Er is geen baan/baas die op me wacht als we terugkomen van onze reis en ik kan helemaal opnieuw bedenken hoe ik mijn leven ga invullen. Hoewel ik niet precies weet wat ik wil gaan doen, zijn er een aantal dingen die ik anders wil gaan doen. Als dokter was ik vrijwel de hele dag bezig met kinderen zien. Voor administratieve dingen was eigenlijk geen ruimte, terwijl ik dat juist graag doe. Dossiers goed bijhouden, mooie verwijsbrieven schrijven, dingen uitzoeken. Misschien ligt daar wel meer mijn hart dan bij de uitvoerende kant van het werk. In mijn toekomstige werk wil ik daar meer mee gaan doen. Daarnaast vind ik het doen van spreekuren ontzettend vermoeiend. Niet omdat ik het niet leuk vind, begrijp me niet verkeerd, maar het is zo ontzettend intensief! Ik heb heel veel respect voor collega’s die dit jarenlang dag in dag uit kunnen doen. Mij kun je aan het einde van de dag opvegen!

"Find your sweet spot."

Het werd me pas duidelijk waardoor dit precies kwam door het boek Quiet (The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking)*, geschreven door Susan Cain. Zij beschrijft geheel wetenschappelijk onderbouwd het spectrum met aan de ene kant de introverten onder ons en aan de andere kant de extraverten. Iedereen zit ergens op het spectrum. Daarnaast beschrijft ze een ander spectrum waarop iedereen ergens zit: dat van de laag- tot hoogsensitieven. Introverten zijn vaak sensitief. Niet per definitie hoor en extraverten kunnen ook sensitief zijn, maar introversie en hoogsensitiviteit komen vaak samen voor. Het voert te ver om alle begrippen hier compleet uit te leggen (lees het boek!), maar voor mij vielen er een heleboel puzzelstukjes op hun plek. Ik ben namelijk zo’n sensitieve introvert. Ieder consult is zo intensief door de enorme hoeveelheid prikkels die ik te verwerken krijg. Ik ‘voel’ het gesprek, dat uit veel meer bestaat dan alleen de woorden en zinnen die er uitgewisseld worden. Ik registreer de sfeer, emoties, wat mensen écht vinden, of ze me aardig vinden en nog duizend andere dingen. Zo’n sensitieve dokter is denk ik best handig, maar doordat ik geen tijd had om alle pikkels te verwerken liep ik op een gegeven moment over. Het was zelfs zo erg dat ik ging opzien tegen sociale activiteiten in mijn vrije tijd, omdat ik letterlijk even geen mens wilde zien. Overload! Error! Nu ik er vanuit onze campervan van een afstand naar kijk, klinkt het allemaal heel logisch. Het wordt tijd dat ik de adviezen van Maxwell (“Know yourself to grow yourself”) en Cain (“Find your sweet spot”) op ga volgen. Ik moet mijn werk en trouwens ook de rest van mijn leven zo gaan inrichten dat het voor mij in evenwicht is.

Right. Hoe ziet dat er dan uit? Steven en Diana spraken tijdens het Wonderlijk Werken Weekend over “Leven en werken op je eigen voorwaarden”. Dat klinkt goed, maar wat zijn mijn voorwaarden? Administratief werk, werk waarbij ik moet nadenken, dingen uitzoeken, nieuwe dingen leer, werk waarmee ik anderen kan ondersteunen en waarbij ik af en toe de deur dicht kan doen. Lang nadenken en overleggen met Tom heeft geresulteerd in de volgende concrete plannen: ten eerste ga ik het proberen als virtual assistant, een soort secretaresse slash personal assistant op afstand. Daarnaast gaan we samen onder de bedrijfsnaam Kekke Campers campervans verhuren. Coole plannen hè! Ook blijf ik schrijven op Yvonderweg over alle reizen die we nog gaan maken, door Nederland, over de wereld en door het leven. Ik denk dat bovenstaande goed bij me past en ik heb er super veel zin in om ermee aan de slag te gaan! Nu nog zien of er wat droog brood mee te verdienen valt, haha.

"Ga leven en werken op je eigen voorwaarden."

Terug naar Maxwell en naar hoofdstuk 2. Om te groeien moet je weten wie je bent, waar je staat en waar je naartoe wilt. Al een aantal maanden was ik aan het nadenken over hoe het nou moest met die toekomst van me. Hoofdstuk 2 heeft me geholpen met het concretiseren van mijn vage plannen. Ik zie uit naar de toekomst! Laat je ook inspireren door de tien vragen! Ik hoop dat het net als bij het vorige stukje leidt tot leuke discussies aan de keukentafel. Of in de auto, in bed... Laat je niet leiden door de ratrace waarin je zit, maar ga leven op je eigen voorwaarden. De enige die iets aan je toekomst kan veranderen ben jezelf!

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

5 Reacties

 1. Kees op 8 maart 2016 at 21:38

  Inderdaad blijven schrijven…boeiend om te lezen…..

 2. Annemieke op 10 maart 2016 at 07:42

  Mooi, mooi, mooi!!
  Ben trots op je……

 3. Opa en Oma op 15 maart 2016 at 10:18

  Wat een verhaal.
  Als jullie maar gelukkig zijn en blijven.
  Succes bij jullie laatste gedeelte van het uitstapje !!!!!!!!!
  Oma en Opa.

 4. Lianne totté op 17 maart 2016 at 09:11

  O yvon wat prachtig om te lezen dat er zicht is aan het einde van je tunnel
  Hoop dat je al je dromen waar kunt maken en dat je met veel plezier aan je nieuwe stap kunt beginnen als jullie weer terug zijn
  Geniet nog lekker van jullie tijd daar

  Groetjes lianne

  • Yvonne op 25 maart 2016 at 04:00

   Dank voor je reactie Lianne! Er is zeker licht aan het einde van de tunnel. Hoewel het reizen geweldig is, heb ik ook weer zin om naar huis te gaan en met alle nieuwe plannen te beginnen. Leuk is dat hè.

Laat een reactie achter