Nysted: elke dag zondag

We kwamen er min of meer toevallig terecht, maar o boy, we zouden er zo weer terug naartoe gaan. In Nysted kun je onthaasten met een hoofdletter O. We slenterden door lege pittoreske straatjes, haalden vers brood bij de bakker en kwamen er aan het einde van het ontbijt achter dat het eigenlijk alweer lunchtijd was. De tijd vloog voorbij en alle haast vloog van ons af. In Nysted voelt het elke dag als zondag.

Nysted (spreek uit: Nusted) is een stadje in het zuidoosten van Denemarken. Vroeger was het een belangrijke havenstad die beschermd werd vanuit het gigantische kasteel Aalholm. Door de bouw van bruggen tussen de Deense eilanden en de komst van treinverbindingen is vervoer per schip echter overbodig geworden en tegenwoordig gebeurt er niet meer zoveel meer in Nysted. Behalve tijdens de jaarlijkse rariteitenmarkt in het voorjaar, die 4 dagen duurt en meer dan 100.000 bezoekers trekt. Maar dat hebben we van horen zeggen. Wij hebben namelijk niet zoveel mensen gezien en konden ongegeneerd foto's maken van al het moois dat we tegenkwamen.

Voor ons was Nysted een tussenstop onderweg naar Zweden. Na de boot tussen Puttgarden (Duitsland) en Rødby (Denemarken) hadden we het rijden wel gezien en besloten we een camping op te zoeken. We hadden het boekje Rustiek Kamperen in Scandinavië* meegenomen en de camping die het dichtst in de buurt lag was "Nysted Strand Camping". Het bleek er lekker rustig te zijn, zo in het naseizoen en de omgeving was prachtig. Prima plek voor een stopover. Het boekje is trouwens echt een aanrader! We hebben het veel gebruikt tijdens onze vakantie en het heeft ons op hele mooie plekken gebracht.   

Foto door: Tom

Toen we bij de camping aankwamen, hadden we al gezien dat ie heel dicht bij de zee lag. Je hoefde de weg maar over te steken en je stond aan het strand. Na de lange autorit gingen we daarom eerst voor een dip in the sea. Even afkoelen! ’s Avonds liepen we over het wandelpad langs het water naar het stadje en werden we getrakteerd op een hele mooie zonsondergang. De zeilboten die na een dag op zee terugkwamen naar de haven deden het heel goed in het avondlicht. Ik heb de meest mooie zonsondergangen gezien, gedenkwaardig door de schoonheid van de plek waar ze plaatsvonden en/of het gezelschap waarin ik me bevond, maar dit was me er toch eentje!

Niet alleen de zeilboten, ook Tom doet het goed bij ondergaande zon ;-).

De volgende dag verlieten we de camping. Voordat we verder gingen met onze roadtrip deden we boodschappen in het stadje en konden we het wat beter bekijken. Werkelijk waar, het ene pittoreske straatje volgde op het andere en we kwamen bijna geen mens tegen. Het leek wel zondag. Gelukkig was het donderdag en waren de winkels gewoon open. Alles lekker klein en gemoedelijk, zoals je in zo'n plaatsje verwacht. Bij de bakker scoorden we vers brood (en een gebakje, niet te weerstaan die etalage!) en bij de slager haalden we ingelegde haring voor erop. De eerste Scandinavische specialiteit die we probeerden: jam!

Na nog wat laatste foto's zat ons verblijf in Nysted erop. Met pijn in ons hart namen we afscheid, want dit was zo'n fijne plek om te zijn! Maar we moesten verder naar Zweden. Ik wil deze blogpost echter niet afsluiten zonder jullie te vertellen over de briljante plek waar we onze Nysted-se lunch hebben opgegeten. Tussen de Deense eilanden Falster en Zealand liggen twee bruggen, die in het midden samenkomen op het minuscule eilandje Farø. Op dat eilandje ligt een parkeerplaats met een geweldig uitzicht over de zuidelijke brug. En daar hadden we lunch with a view :-).

Foto door: Tom

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

2 Reacties

  1. Rita op 26 september 2016 at 18:30

    Ah……..Nieuwstadt!

    • Yvonne op 29 september 2016 at 07:04

      Ja, goed hè. Je komt ze overal tegen :-).

Laat een reactie achter