Hoe en wat in Nieuw Zeeland

Onze tijd in Nieuw Zeeland zit er alweer op. Zes weken hebben we door het land gereden en de tijd is omgevlogen. Vooral aan het begin van onze trip waren we elke dag diep onder de indruk van de dingen die we zagen en meemaakten. Aan het einde waren we meer gewend aan het land en viel onze mond niet meer open bij elk uitzicht dat we tegenkwamen. Het is tijd om wat ervaringen te delen over het hoe en wat in Nieuw Zeeland!

Reizen in Nieuw Zeeland is een piece of cake. De kiwi’s (inwoners van NZ) zijn aardig, ze spreken een taal die je (meestal) kunt verstaan en het land is ontzettend toerist-minded. Dat merkten we al bij het voorbereiden van onze reis. In tegenstelling tot in Chili barst het in Nieuw Zeeland van de aanbieders van camperbusjes en als je er eentje wilt huren in het hoogseizoen (december t/m maart) moet je er vroeg bij zijn. Liefst een aantal maanden van tevoren. Wij kozen voor Escape Rentals vanwege de prijs en vanwege het uiterlijk van hun busjes: kleurrijk en kunstzinnig in een decent jasje.

Behalve dat campers in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn, bestaat er een soort tweedeling in camperland, die van de self-contained versus de niet-self-contained campers. Self-contained houdt in dat je een eigen toilet bij je hebt en een reservoir voor afvalwater. Is dat het geval, dan krijgt je busje een hurray-ik-ben-self-contained-sticker en mag je op alle campings in het land staan. Wij waren niet-self-contained waardoor we niet overal mochten staan, maar nog steeds waren er genoeg prachtige plekken om te overnachten. Een camping vinden is trouwens ook peanuts! Kon je vroeger niet zonder een kaart en een campinggids, tegenwoordig heb je allerlei app’s die je helpen. Wij hebben veel gebruik gemaakt van Maps With Me (kaart en GPS-functie ineen, waardoor je precies weet waar je bent en waar je naartoe moet) en Campermate. Deze laatste app bevat de kaart van Nieuw Zeeland met daarop vrijwel alle campings die er te vinden zijn. De app bevat algemene informatie over de campings, waaronder de voorzieningen en de prijs, maar het handigst zijn de recensies van eerdere kampeerders. Zo weet je precies waar je wel en niet moet zijn.

De campings in Nieuw Zeeland kun je grofweg in drie groepen verdelen. Ten eerste heb je een groep grote commerciële campings. Denk Top 10 Holiday Park met zwembad en midgetgolfbaan. Niet onze kop thee, maar als het slecht weer is zijn ze erg fijn om te verblijven. Daarnaast heb je een groep zelfstandig uitgebate campings. De kwaliteit verschilt, maar als je op de recensies in Campermate afgaat, kom je echte pareltjes tegen. Berlin’s Café & Bar bijvoorbeeld, een bar, motel en camping ineen uitgebaat door een relaxt stel. Hoewel de camping direct aan de hoofdweg ligt, was het er heerlijk rustig en als je de weg oversteekt, kom je via een stijl pad bij een rivier uit waar een enkele campinggast ’s avonds staat te vissen.

Als laatste heb je de DoC-campings. Het Department of Conservation is vergelijkbaar met het Staatsbosbeheer in Nederland en het verdient een eervolle vermelding, want zonder het DoC zou onze reis door Nieuw Zeeland er heel anders uit hebben gezien! Als eerste vanwege de talloze wandelroutes, de hikes, die ze uitzetten en onderhouden. Wandelen en hiken zijn trouwens echt twee verschillende dingen! Hiken is wandelen voor gevorderden, meestal in bergachtig landschap met steile stukken omhoog en omlaag, stukken klimmen en op je kont naar beneden. Best spannend af en toe. De routes beginnen bij de groene DoC-bord, die je overal tegenkomt. Sommige wandelingen zijn erg populair en druk, maar als je van de gebaande paden af gaat, kan het zijn dat je onderweg geen mens tegenkomt. 

Het DoC heeft daarnaast een groot aantal campings in natuurgebieden waar je tegen een kleine vergoeding kunt staan. Soms rijd je kilometers van de bewoonde wereld weg, maar je komt op de meest prachtige plekken terecht. De camp fee deponeer je in een honesty box en een camp ward maakt ’s ochtends een rondje om te controleren of iedereen heeft betaald. Qua voorzieningen is er niet veel, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door het natuurschoon waarin je verblijft. Meestal is er alleen een afwasgelegenheid en een longdrop, een toilet waarbij je kleine of grote boodschap in een diepe septic tank valt. Douchen doe je in een nabij gelegen meer of rivier. Het is even wennen, maar ach, je referentiekader verschuift. En ’s ochtends direct uit de bus in een rimpelloos koud meer duiken is eigenlijk heel bijzonder :-).

Autorijden in Nieuw Zeeland gaat prima. Links rijden is even wennen, maar na zes weken vind je het raar als er weer rechts gereden moet worden. Zo snel gaat dat. Waar we ons in het begin wel eens op verkeken waren de afstanden. Door het bergachtige landschap zijn de werkelijke afstanden een stuk langer dan de hemelsbrede afstanden. Ook maken de vele bochten het onmogelijk om door te kunnen rijden. De tijd die je kwijt bent om van de ene naar de andere plek te komen, moet je dan ook ruim tellen. Maar, elk nadeel heeft zijn voordeel, de omgeving waar je doorheen rijdt is om door een ringetje te halen zo mooi! Ik val in herhaling, I know, maar het is zo prachtig in Nieuw Zeeland! Het groene landschap, de zon op de bergen, de uitzichten. Het gaat maar door! Behalve van de natuur zijn we ook fan geworden van de kleine dorpjes waar we doorheen reden. De tijd lijkt er soms tientallen jaren te hebben stil gestaan. Een benzinepomp met werkplaats, een kleine supermarkt en een pub. Thats it. O, en een Great War Memorial (na de eerste wereldoorlog dachten ze dat er niks meer ging komen). En een public toilet! Die vind je ook overal. Als je alleen maar denkt “Ik moet plassen”, plopt er al eentje op. En nog schoon ook!

Wat een goede dingen allemaal hè? Ik kan het dan ook iedereen aanraden om naar Nieuw Zeeland op vakantie te gaan. Er waren eigenlijk maar twee dingen die ons tegenvielen. Ten eerste de prijs van boodschappen. Je betaalt er ongeveer een derde meer voor dan in Nederland. Als je uit eten gaat, zijn de prijzen vergelijkbaar met die in Nederland. Met slim boodschappen doen en koken in de bus hebben we de uitgaven binnen de perken kunnen houden. Koken kan trouwens ook prima op de campings. Anders dan in Nederland hebben de campings meestal een communal kitchen. Deze varieert van een simpel keukentje tot een volledig uitgeruste kampkeuken met meerdere fornuizen en wasbakken. Wij vonden het een goede afwisseling om de ene keer op één pitje in onze bus te koken en een andere keer iets klaar te kunnen maken waarbij je meer pitjes nodig hebt. Nog iets anders over geld, betalen met onze pinpassen is niet gelukt, zelfs niet bij grote supermarkten of benzinestations. Pinnen bij een geldautomaat ging gelukkig overal prima. Als iemand daar een gouden tip in heeft, dan horen we het (alsnog) graag.

Iets anders wat ons tegenviel waren de zandvliegen. De beestjes zien eruit als fruitvliegjes, belagen je met al hun vrienden en familie en prikken je helemaal lek. Omdat ze geen geluid maken, hoor je ze niet aankomen. Je weet pas dat je geprikt bent, als je de jeuk voelt opkomen. Die jeuk is vooral ’s nachts niet uit te houden en ik kan me voorstellen dat mensen ledematen bij zichzelf hebben afgezet. Voor die zandvliegen wordt vrijwel niet gewaarschuwd, terwijl je je er goed tegen kunt wapenen. In de supermarkt heb je een heel schap met anti-beesten-spul. Wij hadden een spuitbus met spul om onszelf mee in te smeren en eentje om onze camper bug-vrij mee te maken. Werkte prima!

Ondanks de zandvliegen en de dure boodschappen is Nieuw Zeeland geweldig hoor. Had ik dat al gezegd??? Als je naar een mooi land wilt dat het qua toerisme goed geregeld heeft, dan is Nieuw Zeeland the place to go. Het staat in ieder geval op ons lijstje met landen waar we best nog eens naartoe zouden willen!

4 Reacties

  1. Kees op 24 maart 2016 at 11:43

    Inderdaad een bijzonder land. In 2007 hebben wij daar gefietst was pfffff. Nog veel succes!

    • Yvonne op 25 maart 2016 at 03:58

      Wat cool dat jullie daar gefietst hebben! Het lijkt me niet altijd makkelijk, geen fietspaden, druk verkeer, bergen… Maar wel super mooi denk ik!

  2. Opa en Oma op 24 maart 2016 at 17:02

    Wij zullen al dat moois maar op de TV blijven bekijken.
    Met ons gaat alles nog prima, nog wel een beetje koud hier.
    groetjes,
    Oma en Opa.

  3. Louis en Eke op 9 april 2016 at 17:31

    Weer thuis en wennen, name nave nineteen en veel vertellen.

Laat een reactie achter