Groeien doe je elke dag

Het is weer tijd voor een stukje over persoonlijke groei! Vandaag gaan we het hebben over twee hoofdstukken uit J.C. Maxwell’s How Successful People Grow.* Het eerste gaat over het belang van reflectie. Maak jij af en toe een pas op de plaats om te kijken of dingen nog wel goed gaan? Het tweede gaat over motivatie en discipline: als één van beide ontbreekt, kun je het met die groei namelijk wel schudden. Ga er lekker voor zitten en lees verder.  

Weet je nog dat het lezen van hoofdstuk 3 me de kriebels bezorgde? Bij hoofdstuk 4 gebeurde het tegenovergestelde. Het hoofdstuk gaat over tijd maken voor reflectie en het enige wat ik kon denken was: ja! Dat doe ik! Check in the box! De afgelopen maanden zijn één grote periode van reflectie geweest. Het hebben van geen werk en 4 maanden op reis gaan bleken daarvoor de perfecte gelegenheid. Maar zo ingrijpend hoeft het niet. Je kunt ook aan het einde van de dag enkele minuten stilstaan bij je gedachten en jezelf vragen stellen. Hoe voelde ik me vandaag? Wat ging goed en wat ging minder goed? Toch kan het geen kwaad om af en toe wat uitgebreider te reflecteren. Maxwell geeft daarvoor de volgende redenen:

  • Elke dag doen we talloze ervaringen op en door te reflecteren zet je deze ervaringen om in inzichten. Pas dan ontstaat er groei.
  • Een pas op de plaats maken zorgt ervoor dat je je bewust wordt van belangrijke gebeurtenissen in je leven. Als je almaar door blijft rennen, druk druk, zie je bijvoorbeeld niet hoe waardevol die ene ontmoeting is voor de koers van je leven.
  • Door bewust stil te staan, kun je dieper ingaan op je gedachten. Zie het als een tegenhanger van gedachteloos koppensnellen of verveeld door je tijdlijn scrollen. Je zult de diepte in moeten om ervaringen in perspectief te plaatsen.
  • Jezelf vragen stellen en een tijdje daarop broeden, kan je verhelderende inzichten geven.

"If you keep doing what you always did, you'll keep getting what you always got."

Maxwell raadt ons aan om dagelijks enkele minuten, eens per week een uur en enkele keren per jaar een halve dag tijd te maken voor een pas op de plaats. Wat vinden jullie daarvan? Mijn eerste reactie was: is dat niet wat overdreven? Ik merk echter dat het stellen van vragen aan mezelf en het laten sudderen van een idee of gevoel me veel inzichten oplevert. Het zijn heus niet allemaal diepe dingen, het kan ook over het verbeteren van een recept gaan, maar het helpt me mijn leven bewuster te leven. Hoe doe jij dat? Neem je wel eens tijd voor reflectie? Ik ben erg benieuwd of er meer mensen zijn die daarmee bezig zijn.

Dan hoofdstuk 5. Maxwell stelt hierin dat als je consistent wilt groeien, je er gedisciplineerd mee bezig moet zijn. Hoe je dat doet? Nou, daar heeft hij wel wat tips voor:

  • Bepaal eerst wat je wilt verbeteren. Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker dat is.
  • Bepaal daarna hoe je jezelf het beste kunt verbeteren. Begin klein, heb geduld en geniet van het proces. Onthoud: elke dag een kleine stap leidt tot grote verandering op de lange termijn.
  • Denk na over waarom je jezelf wilt verbeteren. Dit is naar mijn mening het belangrijkste punt. Zonder goede ‘why’ houdt je motivatie niet lang stand. Als het saai of moeilijk wordt ga je verkeerde keuzes maken en verdwijnt je groei als sneeuw voor de zon. Als je precies weet waarom je jezelf wilt verbeteren en een duidelijk hoger doel voor ogen hebt, dan is het opbrengen van dagelijkse discipline geen probleem meer.
  • Bepaal wanneer je jezelf wilt verbeteren. Het antwoord op deze vraag moet natuurlijk zijn: vandaag! Maxwell schuwt hierbij de tegeltjeswijsheden niet: “If you keep doing what you always did, you'll keep getting what you always got.” en “You will never change your life until you change something you do daily.”

Wat is jouw "why"?

Tijdens onze reis hebben we goed na kunnen denken over onze “why”. We willen dingen doen die we leuk vinden. Verschillende dingen en liefst locatie-onafhankelijk. Deze “why” houdt me als startende freelancer dagelijks scherp. Ik kan heel makkelijk mijn tijd gaan verdoen met lezen, in de zon zitten en koken, maar daarmee wordt geen carrière opgebouwd en geen geld verdiend. En dat zal op een gegeven moment toch moeten gebeuren. Anders zal ik mijn dromen moeten opgeven en een andere baan moeten gaan zoeken. En dat wil ik niet. Mijn motivatie zorgt ervoor dat ik elke dag gedisciplineerd bezig ben. De ene dag wat meer dan de andere, maar er worden dagelijks stappen gezet. En dat motiveert me dan weer om door te gaan.

Ik wil je vragen om ook eens na te denken over jouw “why”. Begin klein. Waarom wil je afvallen, minder tv kijken of meer sporten? De antwoorden op deze vragen helpen je om gemotiveerd te blijven en om discipline te blijven opbrengen. Denk ook eens wat groter na: waar moet het naartoe met je leven? Maak er een mentale foto van en kijk ernaar bij elke keuze die je moet maken. Misschien merk je dan dat het veel gemakkelijker wordt. Ik hoor graag je ervaringen. Succes!

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

Laat een reactie achter