Fit blijven op vakantie

Voordat we op reis gingen, waren we ongeveer een jaar bezig met CrossFit. De conditie en de vaardigheden die we hadden opgebouwd wilden we graag behouden en daarom maakten we mooie plannen: lekker reizen, onderweg wat crossfit boxen bezoeken en dan soort van fit na vier maanden weer thuiskomen. Dat liep in de praktijk toch anders. Hoewel we best actief zijn geweest, is echt sporten er weinig van gekomen. En nu moeten we, letterlijk, op de blaren zitten…

Wat is CrossFit?

CrossFit. Je hebt me er vast wel eens over gehoord, maar wat is het nou precies? Nu ik er zo over nadenk, besef ik me dat het heel moeilijk is om dat in één zin uit te leggen. CrossFit is een vorm van high intensity interval training: in korte tijd zo hard gaan als je kunt (=wetenschappelijk bewezen effectief, like!). Er wordt geen gebruik gemaakt van fancy fitness-apparatuur, maar van barbells, kettlebells en je eigen lichaamsgewicht. De oefeningen zijn ontzettend gevarieerd (like no. 2!) en komen uit het gewichtheffen, turnen en de duursport. In tegenstelling tot bij veel andere sporten bestaan de oefeningen alleen uit functionele bewegingen. Dit zijn bewegingen waarvoor het lichaam gemaakt is: hardlopen, klimmen, duwen, trekken, springen. Het is heel gek, maar als je een tijdje traint, merk je dat je hierdoor beter uitgerust bent voor het dagelijks leven (like no. 3!). Een zak van 20kg potgrond van de grond tillen en door het tuincentrum dragen, wordt dan ineens een stuk makkelijker.

Elke dag staat er een bepaalde work out op het programma. Iedereen die die dag komt, doet dezelfde oefeningen en de scores worden genoteerd op een whiteboard. Hierdoor kun je jezelf vergelijken met anderen, maar ook bijhouden hoe het met je eigen progressie gaat. Er wordt gewerkt in kleine groepen en er is veel aandacht voor techniek (like no. 4!). Hoewel het in filmpjes op internet wel eens lijkt alsof CrossFit heel moeilijk is, kan iedereen aan de work outs meedoen (like no. 5!), of je nu vijftig jaar oud bent en nooit hebt gesport of een hotshot van begin twintig bent met een lichaam om je vingers bij af te likken. Elke work out kan namelijk geschaald worden (like no. 6!). Ik krijg er bijvoorbeeld nog steeds geen pull up uitgeperst, maar door jumping pull ups te doen of een elastiek te gebruiken, doe ik op mijn manier net zo hard mee. Ondanks dat geschaal is iedereen gelijk. CrossFit doe je namelijk ook voor de community die je er gratis en voor niks bijkrijgt (like no. 7!). Iedereen moedigt iedereen aan en na afloop sta/lig je samen uit te hijgen.

CrossFitten doe je in een box

Ik ben begonnen met Crossfit bij Crossfit Gymert. Een hele gezellige Brabantse box van, wat ik toentertijd nog niet wist, de Godfather of CrossFit in Nederland. Inmiddels trainen we (jawel, Tom was ook zo overgehaald) bij Unscared CrossFit in Utrecht. Dit is één van de jongste crossfitboxen van Nederland en een hele ambitieuze! De sfeer is goed en de kwaliteit hoog. We trainden er 2-3x per week, maar toen gingen we dus voor vier maanden op vakantie. Om ervoor te zorgen dat we de conditie die we met bloed, zweet en tranen hadden opgebouwd niet zouden verliezen, wilden we onderweg trainen bij de boxen die we tegenkwamen. Dat bleek echter niet zo simpel. We waren altijd op doorreis, hadden maar sporadisch internet en de toerist uithangen had voor ons de hoogste prioriteit. We hebben hierdoor maar twee boxen bezocht, maar het waren erg leuke ervaringen! Nogmaals: CrossFit 192 in New York en Werewolf CrossFit in Santiago: dankjulliewel!

Move that ass!

We hebben wel een beetje geprobeerd om het gebrek aan CrossFit te compenseren. We namen bijvoorbeeld altijd de trap, zelfs als die op vliegvelden en metrostations best lang was. En toen het in Chili heel koud was, was touwtjespringen om het warm te krijgen best fijn. Als we kleine stukken moesten overbruggen, namen we geen bus of taxi, maar gingen we te voet. Toen we onverwacht in een vliegveldhotel zaten, hebben we daar de gym onveilig gemaakt en in Nieuw Zeeland hebben we veel gehiket. Vooral de laatste drie weken in Vietnam hebben we echter niet zoveel beweging meer gehad. Natuurlijk is dat prima als je op vakantie bent, de boog hoeft immers niet altijd gespannen te staan, maar ik miste het wel. Het diep gaan, met je lijf bezig zijn en het voldane gevoel achteraf. Daarnaast merkte ik dat mijn conditie achteruit ging en mijn lijf voelde minder fit.

Weer thuis

Toen we terugkwamen, zijn we daarom meteen weer begonnen met 3x per week trainen bij Unscared. Hoewel ik het ontzettend leuk vond, viel het me erg tegen. Ik had verwacht dat mijn conditie achteruit zou zijn gegaan, maar waar ik geen rekening mee had gehouden was dat ik geen 25 meer ben. Ik mis de power die ik had en moet er hard voor werken om de oefeningen op een redelijk niveau gedaan te krijgen. Het helpt vast niet dat ik er een verkoudheid bij kreeg, waardoor ik me nog lamlendiger voelde. Toch ben ik maar gewoon doorgegaan. Vandaag, drie weken nadat we thuis zijn gekomen, is de eerste dag dat ik niet kromloop van de spierpijn. De beurse plekken van de false grips en het touwklimmen verdwijnen en de snot loopt niet meer uit mijn neus. Mijn lijf begint weer normaal te doen. Eindelijk! Laat die trainingen maar weer komen!

Laat een reactie achter