Een dankbaar stukje

Vandaag ben ik jarig en dat is een uitgelezen moment voor een dankbaar stukje! Een leven als “doctor with doubts” brengt namelijk niet alleen maar gepieker en moeilijke dingen met zich mee, er is ook heel veel wat wel goed gaat. Volgens John C. Maxwell, de schrijver van “How Successful People Grow” bevind ik me bijvoorbeeld in een ontzettend positieve omgeving. Een omgeving die groei stimuleert. Wil je weten wat hij daaronder verstaat en hoe het zit met jouw omgeving? Lees dan verder.

Het is nu bijna een half jaar geleden dat ik op een vliegveld in New York het boek How Successful People Grow* van John C. Maxwell kocht. Terwijl we in de terminal rondhingen, wachtend op ons vliegtuig, viel mijn oog op het boek. Ik was meteen verkocht. Het boek paste precies bij alle veranderingen die er op dat moment in mijn leven gaande waren en de plannen waar ik samen met Tom over nadacht. Inmiddels is er veel concreet geworden, maar het boek blijft me boeien. Niet elke letter, het is soms wel erg American dream-isch geschreven en ik heb niet zoveel met het Christelijke randje (Maxwell is pastor), maar Maxwell haalt goede punten aan. Punten waar ik iets mee kan en waarmee ik jullie zijdelings ook wat stof tot nadenken hoop te geven.

Vandaag, op mijn verjaardag dus, het zesde hoofdstuk uit het boek. Het is getiteld Seek out a positive environment en heeft de ondertitel Growth Thrives in Conducive Surroundings meegekregen. Maxwell benadrukt in het hoofdstuk het belang van je omgeving voor je persoonlijke groei. Hoe hard je ook je best doet om te veranderen en te groeien, als je omgeving niet meewerkt wordt het een langzaam en moeilijk proces. Als je daarentegen in een positieve omgeving verkeert, kan je groei worden versneld en kun je erachter komen dat je zelfs meer kunt dan je ooit had gedacht. En als dat niet stimulerend werkt…

"You must develop the habit and discipline of challenging yourself"

Hoe kom je er nu achter hoe het zit met jouw omgeving? Of die je groei stimuleert of juist afremt? Het grappige is dat je het vaak intuïtief al weet, maar er zijn ook een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Hoe meer van de volgende vragen je met ‘ja’ kunt beantwoorden, des te gunstiger je omgeving is voor groei:

  • Zijn de mensen in mijn omgeving verder dan ik qua groeien/leercurve?
  • Word ik uitgedaagd in mijn huidige omgeving?
  • Ligt mijn focus op vooruitgang?
  • Heerst er een positieve, bekrachtigende sfeer om me heen?
  • Word ik geregeld uitgedaagd om uit mijn comfort zone stappen?
  • Heb ik zin in de dag als ik wakker word?
  • Vind ik het niet erg om fouten te maken?
  • Groeien de mensen om me heen ook?
  • Willen ze graag positief veranderen?
  • Word er van me verwacht dat ik mezelf verbetert en dat ik groei?

"You cannot take the growth journey alone, not if you want to reach your potential"

De reden dat ik dit stukje “Een dankbaar stukje” heb genoemd, is dat ik bovenstaande vragen allemaal volmondig met ja kan beantwoorden. En dat is best een rijkdom. Ik heb echt een awsome bunch of people om me heen. Een familie die me door dik en dun steunt, gezellige vrienden die niet terugdeinzen voor een goed gesprek op zijn tijd, een uitdagende nieuwe carrière (als VA en in de campers), een “unscared” sportclub en twee geweldige accountability partners. Daar mag best even bij stil gestaan worden. En een taartje op worden gegeten :-).

"What we do now controls who we become and where we are in the future. We live and work in the present"

Wat als je bovenstaande vragen nu niet zo positief kunt beantwoorden? Dan is het tijd voor verandering. Zet allereerst voor jezelf op een rijtje waar je energie van krijgt. Door welke muziek kom je in een positieve stemming? Welke ervaringen en activiteiten geven je energie? Welke boeken geven je inzichten? Wie houdt er van je? Welke herinneringen zorgen voor een glimlach op je gezicht? Kies bewust voor een omgeving die je voedt. Nee! Niet letterlijk! Zet die taart terug in de vorige alinea (*rolt met haar ogen*)! Figuurlijk dus. Een omgeving die groei ondersteunt. Natuurlijk heb je niet alles voor het kiezen, maar wat je wel in de hand hebt is hoe je met dingen omgaat. Ik blijf het zeggen: jij bent de enige die je leven kan veranderen! 

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

Laat een reactie achter