Echt weg

Ineens is het zover. Na maanden plannen maken en dingen regelen gaan we weg. En dat voelt zo onwerkelijk! Vanochtend thuis vloog de tijd voorbij. Er waren nog allerlei kleine dingen te doen: een laatste was draaien, handbagage inpakken, vuilnis wegbrengen, afwas wegwerken. Je kent het wel. We hadden nog net vijf minuten over om elkaar een zoen te geven en er heel even bij stil te staan dat we hier de komende vier maanden niet meer zouden zijn. En nu zitten we op Schiphol bij gate D66 koffie te drinken en dringt het steeds meer tot me door dat ons avontuur echt gaat beginnen. Dat wat we al maanden aan het voorbereiden zijn, gaat gebeuren. Wat nu nog abstract is weergegeven in een OneNote notitieblok moet werkelijkheid gaan worden. Onze plannen waargemaakt. En dat voelt best eng.

Vier maanden gaan we weg en alles wat vertrouwd is laten we achter. Familie en vrienden. Mijn neefje van anderhalf. O, die ga ik nog het meeste missen! Er is niemand die zo schattig en ondeugend tegelijk “Tante Yvonne!” kan zeggen als ik voor de deur sta of op Skype verschijn. Vier maanden niet in ons huis. Geen gehang op onze fijne bank. Geen douche en wasmachine. Geen Albert Heijn om de hoek. Geen verkeer dat we snappen. Door na te gaan wat ik allemaal ga missen, besef ik hoe goed ik het thuis heb. Waarom ga ik dit allemaal achterlaten? Waarom wilden we dit ook alweer???

Dat stemmetje krijgt gelukkig geen voet aan de grond. Veel van de redenen om niet te gaan hangen namelijk samen met redenen om wél te gaan. We gaan juist weg om los te komen van alle routines. Om te zien hoe mensen in andere culturen dingen aanpakken. En om te ervaren hoe het is om je zorgen te maken over je basisbehoeften in plaats van over de nieuwste iPhone. Hoe komen we aan eten? Waar gaan we slapen? Hoe krijgen we onze kleren schoon? Thuis hebben we allerlei routines opgebouwd, maar soms denk ik dat we in de loop van de evolutie iets te ver van het mens-zijn zijn afgedwaald. En of we er gelukkiger van zijn geworden? Iets meer back to basic mag wel. Dat gaan we op onze reis vast ervaren. Hoewel we er heel veel fijne dingen voor achterlaten, gaat het ons vast een bak aan levenservaring opleveren.

2 Reacties

  1. Annemieke op 28 december 2015 at 21:03

    Back to basic it is!! Wij gaan jullie ook missen xxx

    • Yvonne op 29 december 2015 at 12:25

      Thanx Miep <3

Laat een reactie achter