Doctor with doubts

Zo, tijd voor een beetje reflectie. Reizen betekent voor mij namelijk niet alleen mooie plekjes zien, het plaatst je eigen leven ook in perspectief. En dat had ik even nodig. Een pas op de plaats om stil te staan bij wie ik ben, waar ik sta en waar ik naartoe wil.

Vlak voordat we op reis gingen heb ik de opleiding afgerond waardoor ik me de komende vijf jaar Jeugdarts KNMG mag noemen. Aan de ene kant ben ik daar ontzettend blij mee, want ik heb veel geleerd en ik ben gegroeid. Als dokter en als mens. Aan de andere kant twijfel ik heel erg of ik wel op de goede weg ben. En hoe kom ik eigenlijk op deze weg terecht? Moet ik niet een andere route hebben? Waarom krijg ik een frons op mijn gezicht als ik aan mijn werk denk? Is dit hoe het de rest van mijn leven gaat zijn? Wil ik wel dokter zijn? Twijfels, twijfels, twijfels. Noem het een quarter-life crisis, dertigers dilemma of ander first world problem, feit is dat ik er last van heb. Dat mijn contract niet verlengd werd, was dan ook geen grote teleurstelling. Het bood veel kansen: eindelijk samenwonen, die gedroomde lange reis maken en van een afstand eens goed nadenken over het leven.

En toen kwamen we in Chili, waar het onderwijssysteem heel anders in elkaar zit dan in Nederland. Je hebt er drie soorten scholen: public, semi-public/semi-private en private. De public scholen zijn voor iedereen toegankelijk, voor de semi-public/semi-private scholen moet al een aardig bedrag per maand betaald worden en de kosten voor private scholen lopen uiteen van duur naar nog veel duurder. De kwaliteit van de scholen loopt gelijk op met de prijs: hoe duurder de school, hoe beter het onderwijs. Het niveau van de public scholen is best aardig, maar als je een heel goede leerling bent is het moeilijk om vooruit te komen en een diploma van een public school brengt je niet naar de beste universiteit. Door dit systeem is het moeilijk om je van een ‘lagere’ klasse op te werken naar een ‘hogere’. En dan kom ik aan met “Neh, misschien wil ik wel geen dokter zijn”. In Chili zijn er vast kinderen en jongeren die dromen van een uitdagende leeromgeving en de mogelijkheid om dokter te kunnen worden. Kan ik het dan wel maken om te twijfelen???

Tijdens een Wonderlijk Werken Weekend een tijd geleden mochten alle twijfels er ineens wel zijn. We werden uitgedaagd kritisch na te denken over ons leven en kregen een hele bak inspiratie over ons heen van Steven en Diana. Wat betekent werk voor je? Waarom zou je je leven lang werk doen dat je niet leuk vindt? Wat zou je doen als je wist dat je nog een jaar te leven hebt? Waarom zou je je dromen uitstellen? Als ik aan het werk was had ik altijd het gevoel dat het leven aan me voorbij trok. Daarbuiten gebeurde het en ik zat binnen. Nuttig en leuk werk te doen weliswaar, maar het knagende gevoel dat ik niet helemaal op mijn plek zat was er altijd. De volgende vraag is: wat is die plek dan wel? Wat is mijn bestemming? Ik ben daar nog steeds niet uit, maar tijdens het Wonderlijk Werken Weekend kwam de passie langzaam terug en er kwamen steeds meer twinkelingen in mijn ogen. Het zaadje was geplant.

Op het vliegveld van Auckland liep ik tegen een boek aan. “How successful people grow, 15 ways to get ahead in life” van John C. Maxwell*. Tijdens het wachten bij de gate las ik uit verveling de inleiding. En daarna ook maar het eerste hoofdstuk. Het was zo’n feest van herkenning dat ik het boek uiteindelijk heb gekocht en in de loop van de dag heb uitgelezen. Maxwell stelt dat iedereen potentie heeft (I know, slechte vertaling van het Engelse potential, maar je weet wat ik bedoel…) en dat je door bewust bezig te zijn met groei het maximale daaruit kunt halen. In 15 stappen/hoofdstukken leert hij je hoe dat te doen. Aha. Het gekke is, ik voel die potentie, ik weet dat ik veel kan, maar ik weet nog niet precies in welke richting ik het moet zoeken. Daar gaat dat boek me vast bij helpen! De komende 15 weken zal ik elke week een stap doorlopen in een blogartikel. Door de blog-stok achter de deur moet ik er serieus mee bezig zijn ;-). Ik hoor graag jullie reacties, levenswijsheden en praktische tips en stiekem hoop ik jullie ook te inspireren om zelf na te gaan denken over het een en ander. So long!

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

9 Reacties

 1. Lianne totté op 31 januari 2016 at 21:01

  Whow yvon wat een verhaal
  Ik wens je een hele fijne reis nog en verl succes met het zoeken naar je wat wil ik nou

  Groetjes uit someren
  Lianne

 2. Kees op 1 februari 2016 at 00:08

  Leuk om te lezen deze reflectie!

 3. Annemieke op 1 februari 2016 at 15:27

  Wat een mooi berichtje. Enne, je ging binnenkort toch een setje boeken terugsturen naar NL?

 4. Chantal op 2 februari 2016 at 11:07

  Nu heb je alle tijd om na te denken wat je nu eigenlijk wil, mooi toch? En dat op zo’n mooie plekken in de wereld, wat wil je nog meer. Ook dit komt wel weer goed…..
  Ik vond je een fijne arts om mee te werken, maar ook ik zag je strubbelingen. Dus ga voor je geluk!!!!
  En geniet samen met Tom.

 5. Rita op 2 februari 2016 at 19:10

  Hoi lieve meid,
  Je komt er wel, ik ben heel trots op jou!
  Dikke kus, mama

 6. Oma en Opa op 3 februari 2016 at 17:55

  Foto met die kleine is wel leuk. Ze vind jou wel oké denken wij. Dat vinden wij ook van jou. Goed nadenken en dan komt alles goed. Je geeft alles wel goed weer, knap gedaan. We hebben de krater ook van binnen bekeken via google. Verder is hier alles rustig. Geniet maar verder.
  Gr. Opa en Oma en een knuffel natuurlijk.

 7. Yvonne op 10 februari 2016 at 01:06

  Hoi allemaal,
  Bedankt voor jullie lieve reacties en jullie steun!
  Het doet me goed, want het is toch wel een beetje spannend om mijn twijfels zo out in the open te gooien. Thanx!

 8. Eke en Louis op 17 februari 2016 at 18:58

  Heerlijk om te lezen Yvonne. Veel inspiratie naar je zoektocht. Komt vast helemaal goed. Chapeau !

  Greetz

  • Yvonne op 18 februari 2016 at 05:24

   Hoi Eke, dankjewel voor je berichtje! Leuk dat jullie meelezen!

Laat een reactie achter