Buslife: Een tour door onze camperbus

Zoals ik al eerder vertelde hebben we het camperbusje gehuurd bij Wicked South America. Dit is het kleinste en goedkoopste vervoermiddel dat je er kunt huren, maar omdat Wicked in Chili vrijwel geen concurrentie heeft is de huurprijs er hoger dan bijvoorbeeld in Australië of Nieuw Zeeland. Alle camperbusjes van Wicked zijn beschilderd of beplakt in een bepaald thema. Hier moet je een beetje mazzel mee hebben (niet elke campingeigenaar zit te wachten op een seksueel getinte busje op zijn terrein), maar wij hebben het goed getroffen! Ons busje, met aan de ene kant een afbeelding van Einstein en aan de andere kant een mooie dame, heet “Sexy nerd”.

In het laadgedeelte van de bus is een bekisting getimmerd met verschillende vakken die je afzonderlijk van elkaar kunt openen. Het is even zoeken, maar al na een paar dagen hadden wij alles naar onze zin georganiseerd. Achter de voorstoelen bevindt zich een smal vak over de gehele breedte van de bus. Dit is onze walk-in-closet en boekenkast ineen. Tom gebruikt het gedeelte achter de bestuurdersstoel voor zijn kleren en ik het gedeelte achter de passagiersstoel. Het vak is niet groot, maar omdat we niet veel bij ons hebben passen onze kleren er prima in. We hebben trouwens nog geen moment kleding gemist… Achter dit vak zit een groter vak, ook weer over de hele breedte van de bus, en hierin ligt een klaptafeltje met twee stoeltjes. Ook stallen we er onze schoenen en toilettassen.

Als je de achterklep opent, vind je drie vakken in de lengterichting van de bus. In het linker vak liggen onze vrijwel lege backpacks en wat voorraad (rijst, bouillonblokjes, peper, zout, e.d.). Rechts hebben we de rest van de voorraad liggen (fruit, groenten, aardappelen) samen met het keukenspul dat bij de bus geleverd wordt (koekenpan, ketel, borden, kommetjes, bekers, bestek) en het koffertje met ons éénpits gasfornuis. Een prima ding met twee mogelijkheden: standje afterburner of uit. Omdat alles in het vak los ligt is het vaak een gerammel van jewelste, maar na een keer goed remmen is dat meestal over. Wat ook helpt is dat Tom bakjes heeft gemaakt van lege waterflessen, waardoor we kleine spullen beter op kunnen bergen. Het middelste vak kan een trucje: als je er een dikke stalen pijp onder zet, kun je er een tafeltje van maken en zo verandert de laadruimte in een ruime eetkamer voor winderige avonden. Overdag bewaren we er onze watervoorraad en de kleine bbq die we in de eerste week hebben aangeschaft.

Koken doen we aan de achterkant van de bus. Doordat de bus maar 1.92 m hoog is, heeft het hoofd van Tom al een aantal deukjes opgelopen. Een andere handicap is dat we geregeld staan te koken tussen het drogende wasgoed. Wasserettes vind je namelijk vrijwel niet in Chili. Je vindt wel stomerijen, maar dan betaal je per stuk en lopen de kosten aardig op. Wassen doen we daarom meestal op de hand. ’s Avonds maken we een bed door drie dikke kussens uit te spreiden over de bekisting. Bij de bus hebben we vijf dekens gekregen en afhankelijk van de plek waar we overnachten hebben we er tussen de één en vijf nodig gehad. Slapen gaat hier trouwens prima! Tot mijn verbazing word ik pas ergens tussen 7.00u en 8.00u wakker en we halen makkelijk negen uur slaap per nacht.

Dan een stukje over de sanitaire voorzieningen. Ons busje heeft geen badkamer of wc en we zijn afhankelijk van wat we onderweg tegenkomen. In het noorden waren vooral truckstops en tankstations onze toevluchtsoorden voor een douche of toilet. Daarnaast hebben we heel veel bomen en struiken water gegeven. Ten zuiden van Santiago is het aantal campings een stuk groter, maar het niveau is lager dan wat we in Nederland gewend zijn. Gelukkig zijn we snel tevreden, zeker als we de luxe van agua caliente hebben.

We hebben het prima naar onze zin in de bus en na drie weken zijn we er zelfs een beetje aan gehecht geraakt. We hebben samen al zoveel meegemaakt en zijn op ontelbare mooie plekjes geweest! Dat gaan we nooit meer vergeten. Met een huurauto of camperbusje een land verkennen kunnen we dan ook zeker aanraden!

7 Reacties

 1. Ome Ad op 15 januari 2016 at 10:13

  Hallo Yvonne en Tom,

  Het ziet er top uit! Hebben jullie de bouwtekeningen al naar Dré gestuurd?
  Dan kan hij misschien alvast beginnen met een exemplaar voor als jullie weer in Nederland zijn.

  Have fun!
  Ome Ad

  • Yvonne op 19 januari 2016 at 15:00

   Haha, goed idee! We zijn, ook op vakantie, al bezig om dingen uit te zoeken voor de nieuwe business. Dan kunnen we er bij terugkomst zo snel mogelijk mee aan de slag. In Nieuw Zeeland hebben we een camperbusje gehuurd bij een andere verhuurmaatschappij. We zijn erg benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen!

 2. Rita op 15 januari 2016 at 15:14

  Lekker knus toch! Geen interieurverzorgster nodig ook.
  Groetjes, Rita

  • Yvonne op 19 januari 2016 at 15:04

   Gisteren en vandaag hebben we toch de in- en exterieurverzorgers uitgehangen. De bus moest namelijk worden ingeleverd (snik snik). Je hebt me goed opgevoed, want we kregen de complimenten van de Wicked-meneer dat de bus er zo schoon uitzag.

 3. Opa en Oma op 16 januari 2016 at 16:48

  Het is vandaag zaterdag 16 jan. Het regent en het sneeuwt. Lekker koud. De verjaardag van Oma is achter de rug. Goed verlopen. Wel ouder.
  Leuke foto’s. Geniet maar volop.
  Gr. Opa en Oma.

  • Yvonne op 19 januari 2016 at 15:08

   Brrr, sneeuw! De afgelopen week op Chiloé was het langebroeken-weer en hebben we regen gehad. Nu zitten we weer in het zonnetje in Puerto Varas. Heerlijk! Van Annemieke had ik al gehoord van de verjaardag. Tja, dat ouder worden is niet tegen te houden. Dat merken wij ook. Maar met de jaren komen ook veel goeie dingen :-).

 4. Wat en hoe in Chili - Yvonderweg op 22 januari 2016 at 18:52

  […] precies een maand geleden haalden we onze camperbus op in San Pedro de Atacama, een stadje in het noorden van Chili. Na er een kleine 7000 km mee te […]

Laat een reactie achter