Boek: Op de tweesprong van moeten en willen

Ik was op zoek naar een boek om mee op vakantie te nemen. Bij andere bloggers had ik “Op de tweesprong van moeten en willen” (oorspronkelijke titel: “The crossroads of should and must”) van Elle Luna al vaker voorbij zien komen en iedereen was er positief over.* Het zou zowel visueel als inhoudelijk een mooi en inspirerend boek zijn. Dat klonk als een goede combinatie voor op vakantie en dus ging ie mee in mijn tas.

Op het eerste gezicht ziet het boek er best lijzig uit. Het heeft een dikke kaft en telt 175 bladzijden. Maar laat je daardoor niet weerhouden! Het boek is namelijk verrassend licht. Elle Luna heeft een toegankelijke schrijfstijl en het boek leest makkelijk weg. De teksten zijn niet zo lang en worden afgewisseld met pagina’s vol kleurrijke illustraties, quotes en oefeningen. In een kleine twee uur was ik door het boek heen en bleef ik met een glimlach op mijn gezicht nog even zitten in mijn klapstoeltje. Want ook al heb je het boek uit, het effect ijlt nog even na.

Rumi: "Laat je stilletjes meevoeren door de wonderlijke aantrekkingskracht van datgene waar je echt van houdt. Dan weet je zeker dat je de goede kant op gaat."

Het boek begint met het verhaal van Ella zelf. Ze vertelt hoe ze met veel plezier voor een internet start-up werkt en op een gegeven moment nachten achter elkaar dezelfde droom heeft. Ze droomt over een hoge ruimte met witte muren, industriële ramen en een matras op de grond. Hoewel ze niet precies weet wat het betekent, besluit Ella op zoek te gaan naar zo’n ruimte en letterlijk haar droom achterna te gaan. Ze vindt een plek die voor haar gemaakt lijkt en begint er te schilderen. Uren achter elkaar en met een passie die ze sinds ze een klein meisje was niet meer heeft gevoeld. Ze beseft dat dit is wat ze moet doen. Dat dit is wat ze “is”. En dat haar serieuze baan daarvoor moet gaan wijken.

Die tweesprong is waar het boek om draait: doe je wat je moet doen of doe je wat je wilt doen? Mocht je je dat nog nooit afgevraagd hebben, dan zet Ella je er wel toe aan. Ze begint met te stellen dat de meeste mensen een baan hebben (iets wat ze doen tussen 9 en 5 en waarvoor ze betaald krijgen) of zich op de carrièreladder bevinden. Dat laatste beschrijft ze ietwat sarcastisch als een systeem waarin mensen langzaam hogerop klimmen en waarin positief gedrag geldelijk wordt beloond. Ella is duidelijk iemand die hier niks in ziet. Zij zorgt ervoor dat je je af gaat vragen of die baan of carrière ook je roeping is. Datgene waarvan je voelt dat je het moet doen, of je er nu een beloning voor krijgt of niet. In de ideale situatie is je werk namelijk ook je roeping. Het product is hierbij niet meer te scheiden van de persoon die het maakt. Je gaat niet langer naar je werk, je bent je werk. Diepe shizzle! Ik had er nog nooit zo tegenaan gekeken, maar het is interessant om er eens over na te denken.

Mark Twain: "De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag dat je geboren bent en de dag dat je erachter komt waarom."

Vaak komen we min of meer onbewust terecht in een baan of carrière. Van onze ouders en op school leren we dat we van alles moeten en als we volwassen worden staan we te weinig stil bij wat we willen. Ella laat zien dat het ook anders kan. Ze geeft enkele oefeningen die je kunt doen om erachter te komen naar wat voor “regels” jij leeft en wat je roeping is. Wat doe je bijvoorbeeld als je andere dingen aan het uitstellen bent? De rest van het boek besteedt ze aan de belangrijkste redenen die mensen hebben om hun passie niet te volgen. Dit zijn zo’n herkenbare dingen! Geen tijd, geen geld, geen ruimte en de angst om niet te slagen. Ik zal niet teveel verklappen, maar de conclusie is natuurlijk: ga je roeping als de wiedeweerga achterna!

Elle Luna: "Welke ene stap kun jij vandaag nog zetten om gehoor te geven aan je roeping?"

Hoewel er de laatste jaren ontzettend veel boeken zijn verschenen over het vinden van je passie (ik kan het laatste stukje van die zin bijna mijn mond niet uitkrijgen zonder een kokhalsgeluid aan het einde, sorry…), is dit er één dat ik iedereen zou aanraden. Het is eenvoudig en luchtig, maar komt tot de kern. Eigenlijk zou het boek verplicht in lespakketten op scholen moeten worden opgenomen. Van basisscholen, middelbare scholen tot aan het hoger onderwijs aan toe. Iedereen zou les moeten krijgen in hoe je je leven vorm kunt geven. Dat het niet persé moet zoals het merendeel van de mensen om ons heen het momenteel doet. Dat het ook helemaal anders kan. En dat je dat zelf mag bepalen. Natuurlijk is het belangrijk dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien en er zullen vast nog een aantal basisregels te bedenken zijn, maar verder mag je helemaal zelf weten hoe je je tijd invult. En wat is er dan fijner dan te kunnen doen wat je bent :-).

* Yep, je ziet het goed, dit is een affiliate link. Ik heb een blogpost geschreven over wat affiliate marketing is en wat ik ermee wil op Yvonderweg. Die blogpost vind je hier: Affiliate marketing: een experiment.

Laat een reactie achter